Притримати продукцію й почекати, — експерт про вирішення питання зі зниженням ціни на пшеницю

Пшениця зіткнулася з найгіршими квартальними втратами за 14 років, оскільки небувалі врожаї в деяких частинах Північної півкулі компенсували напруженість у Чорному морі після виходу рф із зернової угоди, пише Bloomberg.

Притримати продукцію й почекати, — експерт про вирішення питання зі зниженням ціни на пшеницю

Невідомо, наскільки затягнеться ця ситуація: чи це тимчасово, чи надовго. Про це сказав кандидат сільськогосподарських наук і письменник Сергій Медвідь у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я не думаю, що це якась тенденція. Я не думаю, що це якось вплине на економіку України, тому що ця пшениця, що вивозиться за кордон, уже має іноземних власників, тобто гроші поступають на їхні рахунки. Треба розбиратися, скільки цього зерна вивозиться та в які банки йдуть ці гроші», — зазначив він.

За його словами, Україні треба віддати ПДВ (податок на додану вартість) за те, що була вивезена пшениця.

«Я не знаю, скільки взагалі Україна отримує. Скільки вивозить? А як продають, то повертають ПДВ. А гроші ті куди йдуть? Гроші йдуть приватним власникам, компаніям. І то, можливо, навіть не в українські банки. Якби ми сказали, що там продали та всі ці гроші мали поступити на покупку дронів, то можливо (про вплив ситуації на економіку. — ред.). А так гроші поступлять, хтось собі купить яхту, хтось собі купить літака приватного», — пояснив Медвідь.

Щоб не збанкрутуватися українським господарствам через цю ситуацію, на його думку, треба притримати продукцію й почекати, поки ціна підніметься. А експерт переконаний, що це обов'язково станеться.