Економіст розповів, чому виділення понад 21% ВВП на оборону може бути під загрозою

Україна виділить з бюджету на оборону у 2024 році понад 21% ВВП, якщо отримає макрофінансову допомогу від партнерів.

Економіст розповів, чому виділення понад 21% ВВП на оборону може бути під загрозою
Економіст розповів, чому виділення понад 21% ВВП на оборону може бути під загрозою

Про це в коментарі i-ua.tv заявив економіст Олег Пендзин.

«Ми виділяємо на безпеку та оборону абсолютно все, що заробляємо. А соціальні видатки фінансуємо коштом західних партнерів. А ось фінансування безпеки та оборони відбувається виключно за наші кошти — виключно за податки та збори. На наступний рік закладено 1,6 трлн, а це трошки більше, ніж 20% ВВП. По курсу який закладено — це приблизно 40 млрд доларів. Своєю чергою рф на оборонні видатки закладає 112 млрд доларів, при тому, що в них кращій мобілізаційний потенціал. У нас просто йде питання виживання. Тому все, що ми заробили — йде на оборону», — каже економіст.

Він наголосив, що Україна зможе виділити 21% ВВП на наступний рік на оборону, лише за умови підтримки з боку західних партнерів.

" Пенсії та соціальні виплати все одно треба виплачувати. А якщо буде макрофінансова допомога, то Україна зможе виділити з бюджету на безпеку 21% ВВП. Видатки бюджету на 2024 рік складають 3,1 трлн, а видатки на цей рік також склали понад 3 трлн. При цьому доходи у нас складають 1,6 трлн. Тобто все, що ми заробили — йде на безпеку і оборону. Саме тому Україна дуже залежить від макрофінансової допомоги. Без неї ми не зможемо направити 21% ВВП на оборону. Треба буде шукати кошти на соціальні видатки.