Експерт прокоментував заяву МВФ про те, що держборг України через два роки перевищить 100% ВВП

Треба розібратися куди йдуть кошти і на що їх запозичує Україна на внутрішньому фінансовому ринку.

Чому держборг України через два роки перевищить 100% ВВП
Чому держборг України через два роки перевищить 100% ВВП

Про це заявив народний депутат України ІІІ скликання, координатор «Суспільної системи» Віктор Жердицький у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Ми не говоримо про конкретні прогнози чи плани дій, а як діяти, коли наші зовнішні борги перевищать 100% ВВП. Тут треба розібратися куди йдуть кошти і на що їх запозичує Україна на внутрішньому та зовнішньому фінансовому ринку. Для того, щоб виплачувати зарплати наполовину недієвим структурам управління, чи нашій судовій владі, де велика частина суддів працює абсолютно поза правом чи працює проти інтересів Українського народу та нашої оборони? На що тратяться кошти, які запозичив уряд? На отримання абсолютно паразитуючого держапарату? Можливо треба втричі скоротити витрати коштів на держапарат? Хай чиновники йдуть в армію, служать та підтримують наші збройні сили. Також злочинно зараз будувати стадіони та перекладати бруківку, щоб Кличко було зручно ходити по новій бруківці з дому до мерії. Чи на часі зараз будувати велосипедні доріжки під час війни, якщо щодня гинуть наші хлопці», — каже В. Жердицький.

На його думку, треба чітко подивитися, на що витрачаються кошти, які запозичуються на внутрішньому та зовнішньому ринку.

«Над ними має бути встановлено жорсткий контроль. Тобто має бути тільки цільове використання і в першу чергу — для потреб оборони. А ось нецільове використання має бути прирівняно до держзради з покаранням винуватих. Окрім армії, кошти треба витрачати на розвиток нашої економіки. Особливо економіки, яка пов'язана з виробництвом засобів оборони — зброя, амуніція, танки, броньовані машини, ракети. Так ми зможемо наростити наш ВВП, але все залежить від того, наскільки швидко та раціонально будемо рухатися», — каже В. Жердицький.

На його думку, через те, що в нас такий економічний стан, а наші борги скоро перевищать ВВП, має бути поставлено питання після перемоги, що це борги надзвичайної форсмажорної причини — через агресію рф.

«Адже в цьому є величезна вина наших західних гарантів, а також ООН, які стурбовано спостерігали як з 2014 року Україну почали поступово загарбувати, нищити економіку та вилилось в повномасштабну війну. Борги мають бути списані повністю», — резюмує експерт.