УПЦ мп перебуває в стані подвійного розколу — експерт

УПЦ мп уклала розрив з Вселенським патріархатом та декларує розрив з РПЦ. Тому перебуває в стані подвійного розколу і це абсолютний нонсенс.

Володимир Волковський
Володимир Волковський

Про це під час ефіру заявив співробітник Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАН Україн, кандидат філософських наук Володимир Волковський.

«Після рішення 27 травня та всіх конфліктів, ми маємо або структуру РПЦ в Україні або ж релігійну структуру неясної канонічної ідеології. Тобто не ясно, що це таке взагалі. Така церква не є автономною чи автокефальною — це структура з незрозумілим канонічним статусом. Розкол це чи ні, з точки зору канонічного права це не зрозуміло. УПЦ мп уклала розрив з Вселенським патріархатом та декларує розрив з РПЦ. Тому ця структура перебуває в стані подвійного розколу. З точки зору православного християнина — це абсолютний нонсенс», — каже експерт.

За його словами, структура, яка не визнає своїх помилок, відповідно не може помилятися та перепрошувати.

Своєю чергою, доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАН України Олександр Саган, нагадав, що в після появи московської метрополії у 1448 році, з’явилася московська церква. Однак вона з часів свого утворення не є канонічною.

«Досі в них немає Томасу про автокефалію, лише томос про визнання московського патріарха. Після цього вони починають домінувати та ламати традиційне православне богослов’я, яке формувалося у Візантії. Однак падіння Константинополя зламало традиційний богословський підхід до вирішення питання спасіння. Це підхоплює москва, кажучи що православ’я є домінуючою релігією. московська церква — це класичний приклад політичного православ’я, яке розвивається з 1448 року. Це було за часів імпрерії, радянського союзу та триває зараз «, — каже

За словами Володимира Волковського, при цьому Київ залишався сакральним та ідейним центром, через який відбувається причетність до сакрального.

«Коли виникає розпад Візантії, і вона стоїть на межі загибелі, починається загальнохристиянська епоха єдності. Це не тільки Флорентійська унія. Київ перебував під Константинополем. Віра була грецька, а потім вже руська. Тому Русь, яка охоплювала православні землі Великого князівства більше належала до Балканського світу. Інша справа, що московська церква намагалася прив’язати свою легітимність до київської метрополії, тому іншої легітимності там просто бути не могло.