Кур’єри, таксисти та перукарі: експерт прокоментував запровадження спецрежиму оподаткування доходів для самозайнятих осіб

Коли бізнес сплачував мінімальні податки, це реально допомогло економіці втриматися на плаву. Зараз ми повернулися до повоєнному оподаткування, чомусь для нардепів війна вже закінчилася.

запровадження спецрежиму оподаткування доходів для самозайнятих осіб
запровадження спецрежиму оподаткування доходів для самозайнятих осіб

Про це в коментарі заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Ми як громадяни маємо знати свої права та боротися. З іншого боку ми не маємо боятися реєструватися, як підприємці. Це на ряду з відповідальністю там сплачування податків, дає багато можливостей. До речі, будучі на позиції приватного підприємця, податки можна сплачувати менше, ніж ФОП. З іншого боку, чомусь влада вирішила скасувати податкові канікули, які були запроваджені на час воєнного стану на початку військової агресії рф. Коли бізнес сплачував мінімальні податки, це реально допомогло економіці втриматися на плаву. Хоча багато підприємств закрилися та евакуювалися. Зараз ми повернулися до повоєнному оподаткування, чомусь для нардепів війна вже закінчилася. Також програми з підтримки бізнесу також закінчили свою роботу та існування. Все це не найкращим чином впливає на підприємницькі настрої в країні. Заробити кошти стає складніше, а податки треба заробити більше. Можливостей при цьому більше не стає. Тому кожен українець, який хоче стати підприємцем, думає, а чи на часі це», — каже Р. Соболь.

За його словами, заяви про те, що під час війни в країні збільшилася кількість осіб підприємців є маніпуляцією.

«Бізнесу у будь-якій воюючий країні не просто. Особливо малому та середньому. Це той бізнес, який платить за цю війну своїми робочими місцями, невиготовленою продукцією та втраченими можливостями. Суспільство також втрачає: громадян, можливості, робочі місця, купівельну спроможність. Підприємці оформлюють своїх співробітників, як ФОП, тим самим зменшуючи навантаження на фонд заробітної плати у вигляді оподаткування. Все це легко прораховується, а на статистиці виглядає, що у воюючий країні збільшилася кількість підприємців. Значить у нас є можливість розвитку бізнесу. Однак не треба маніпулювати. Можливо ця інформація підігрівається для статистики. Тобто, всі, хто не оформився підприємцями, зробили це для статистки. Можливо під неї опрацьовується наступна кредитна програма міжнародних фінансових інституцій. Наприклад, Україною та Світовим банком. Однак ми маємо вірити своїй кишені, а не ти даним, які нам показують з екранів телевізору», — каже Р. Соболь.

На його думку, робота держави має бути такою, щоб громадянам було вигідніше оформити підприємство.

«Тобто умови за якими треба платити податки мають бути вигіднішими. Щоб заплатити підприємці могли спокійно платити НДС та не підставляти себе під кримінальну чи адміністративну відповідальність. Якщо держава створює вигідніші умови, а не ганяється за порушниками, то значить вона працює правильно. Коли держава влаштовує полювання на відьом, значить щось відбувається не так», — резюмує Р. Соболь.

Нагадаємо, що нардепи зареєстрували законопроєкт № 10166 щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності.

Йдеться про спрощені умови для легалізації понад 500 тисяч самозайнятих осіб (кур'єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів — всього 20 видів діяльності) та визначення юридичної площини для діяльності онлайн-платформ.