Вступ України до ЄС може змінити баланс сил, — політичний оглядач

Всередині ЄС відбувається переформатування розкладів. Якщо раніше Німеччина домінувала, Франція, то зараз вступ України до ЄС сильно може змінити баланс сил.

Вступ України до ЄС може змінити баланс сил, — політичний оглядач

Про це сказав політичний оглядач та аналітик Олександр Палій у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Загалом в ЄС нас приймуть. Умовно кажучи, ми за це платимо ціну, мабуть, найвищу, яку платили наші попередні члени ЄС, особливо Східної Європи. Питання в тому, що це навіть не повинно обговорюватися — наше членство, воно як на автоматі мало б звучати. Інша справа, що наші союзники розуміють, що якщо нам вони скажуть „ви на автоматі вступите в ЄС“, то тоді треба після війни, після перемоги щось давати ще Україні», — зазначив він.

Все ж таки, за його словами, треба розуміти, що Україна за масштабом є найбільшою країною Європи, це не Австрія, не Чехія, не Словаччина, не Греція.

«Вступає велика країна, і що цікаво, що вступає досить незвичайна країна. У нас є певні цінності європейські, які нам притаманні, але й певні речі нам незрозумілі. Тобто далеко не все ці європейські стандарти, які є, ми хотіли б у себе запроваджувати. Хотіли б ви, щоб банківську картку могли отримувати місяць чи три місяці? Чи хотіли б ви систему медицини, коли записуєтесь до лікаря, місяць чекаєте, у вас застуда, а вам лікар каже „пийте чайок“? А ви за це ще будете 300 євро в місяць платити, за страховку», — пояснив експерт.

Наразі, на його думку, у кризі перебуває і Європа, і весь цивілізаційний розвиток.

«Я порівнюю Європу з Римською імперією часів занепаду. Тобто немає розквіту, немає потенціалу для розвитку, потрібні нові ідеї, щось нове, щоб генерувалося, а цього немає. Вони звикли, що в них є гарантії, соціальний пакет гарний, зарплати гарні, пільги великі, що вони живуть непогано, привчилися боротися за свої права. А українці якраз боряться за це, при тому платять найбільшу ціну — життям громадян. А з іншого боку, ми бачимо по відгуках біженців наших, що далеко не все в Європі так гарно, як ми думали. Починається аналіз», — додав політичний оглядач.

Тому він вважає, що не можна сліпо все приймати в Європейському Союзі.

«Наприклад, по цифровізації. Що поганого, щоб запозичити цей досвід? Чи подобається комусь стояти там в австрійському чи в німецькому банку в чергах, щоб платіж перевести в Україну? Неможливо ж перекинути, бо це страшна бюрократична процедура. А ми звикли, що швиденько перекинув і забув. Ніхто не повинен нас обмежувати в цих питаннях», — наголосив Палій.

Нагадаємо, найближчими днями Україна отримає письмову оцінку про виконання рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.