Туреччина веде торги, — Палій про відтягнення передачі протоколу про вступ Швеції до НАТО

Відтягуючи передачу протоколу про вступ Швеції до НАТО, Туреччина вела торги, поводилася дуже негарно.

Туреччина веде торги, — Палій про відтягнення передачі протоколу про вступ Швеції до НАТО

Таку думку висловив політичний оглядач та аналітик Олександр Палій у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Ердоган — це така людина, яка вважає себе лідером регіональної держави, що він може впливати на багато країн силою свого авторитету. І, звісно, він хоче від США виторгувати свої бонуси. Він каже, що не може впливати на парламент по Конституції, хоча ми розуміємо, що він контролює його та впливає. Теоретично так, на кілька місяців може затягуватися. Але якщо досягли певних домовленостей із США, то не виключено, що дуже швидко процес піде», — зазначив він.

Щодо України, на його думку, вступ до ЄС і НАТО — це українські бонуси, які союзники планують подарувати після війни.

«Але ми маємо казати, що це ми їх отримали ще до війни, вони нам мають інші бонуси дати: і допомога, і інвестиції, і умовний план Маршала. Питання — якою буде ця перемога? Вона може бути різною, вона може бути з жовто-блакитним прапором над Кремлем, а може бути як перемога Ізраїлю над ХАМАСом багато років тому. Тобто коли війна продовжується, до кордону дійшли, росія не розвалилася та продовжує нас атакувати. В залежності від того, в якому стані буде росія, почнеться процес дефрагментації чи вона швидко розвалиться», — додав експерт.

Відповідно до цього, за його словами, позиція Туреччини буде змінюватися.

«Хоча вступ України до НАТО, мабуть, Туреччині не дуже сильно до вподоби. І вигідно було б, навіть не Туреччині, а Ердогану, якби переміг Кремль. Але Ердогану теж не потрібен конкурент, як Німеччині та Франції не потрібна була б Україна як конкурент в ЄС. Це поки ми не конкуренти в багатьох сферах промисловості, але якщо ми зуміємо організуватися, нас ніхто не стримає, у нас дуже рекреативна нація», — наголосив Палій.

Однією з вимог Туреччини може бути надання Криму статусу українсько-татарської автономії, сказав політичний аналітик.

«З цим певна частина українського суспільства не погоджується. І багато хто, з ким я розмовляв, такої думки дотримуються, що Крим після визволення повинен змінити статус на Кримську область. Туреччина може впливати на це, на нас тиснути, що проблема з кримсько-татарським населенням Україна ще не вирішила, тому „ми не можемо погодити її членство в НАТО“», — припустив він.

Водночас експерт зазначив, що світ наразі перебуває на межі зміни епох.

«Тобто, можливо, треба буде переглянути концепцію вступу до НАТО. Голосування в НАТО може бути не консенсусом, а більшості голосів. Можливо, Угорщину виключити з НАТО. Поки що чистку в НАТО ще не проводять, але, можливо, й доведеться проводити. Ми не знаємо, які плани у світових еліт», — підсумував Палій.

Нагадаємо, турецький президент Реджеп Таїп Ердоган скерував парламенту країни для ратифікації протокол про вступ Швеції до НАТО.