Експерт про прийнятий бюджет на 2024 рік — влада за час війни нічого не зробила для перебудови економіки

Без фінансування Заходу, ми як держава прожити не зможемо.

Рада ухвалила бюджет на 2024 рік
Рада ухвалила бюджет на 2024 рік

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Ми повністю у всіх галузях залежимо від фінансування західних партнерів. Зокрема, це стосується держапарату, де як мінімум, половина його чисельності є зайвою, та не потрібна в умовах війни. Також залежить від західного фінансування наша армія та інші підрозділи, які воюють на фронті або забезпечують наш фронт. Крім того, залежна і соціальна сфера — пенсіонери, а також медична, освітня та культурні галузі. Всі вони не виживуть без західного фінансування. І це дуже погано. Не всі гроші, які поступають до нас є грантовими та їх не треба буде повертати. Дуже велика кількість фінансування поступає як кредити, які потрібно буде віддати кредиторам. Або ж це запозичення через продаж суверенних держоблігацій. Повертати запозичені кошти доведеться з відсотками», — каже В. Жердицький.

На його думку, наша недолуга влада йде неправильним шляхом.

«Він є не просто ризикованим та небезпечним, адже багато країн вже починають розвертатись від підтримки України в іншу сторону, думаючи, як суттєво скоротити фінансування, яке вони раніше надавали Києву. Наприклад, в США зараз відбуваються постійні бої між республіканцями та демократами. Тому США поки що не гарантують нам на 100%, що Україна отримає фінансування для покриття дефіциту нашого бюджету. Також це стосується тих обмежених партій озброєння, які нам сьогодні надають. Адже нам не дають таку кількість озброєння, щоб ми перемогли рф. Все надається обмежене кількістю та радіусом застосування, щоб не лякати та не дратувати росію», — каже В. Жердицький.

На його думку, Захід, зокрема, теперішня влада США не ставлять за мету знищення імперії зла так, щоб вона розпалася на інші національні держави.

«Тому загальна ситуація є дуже поганою. Найстрашніше, що наша монопольна влада з Офісу Президента, абсолютно нічого не зробили за майже 2 роки війни для перебудови нашої економіки на воєнний лад. А мала відбутися швидка перебудова економіки країни, яка воює та захищає існування свого народу. Вони нічого не зробили. Тільки піар. Артист є артист, він добре читає сценарій та грає. А змінити нашу економіку на економі країни, що воює вони не здатні. Крім того, при владі є велика частина московської агентури, яка, цього не дасть зробити. Тому тут завдання громадянському суспільству — ми повинні їх зачистити та замінити на управлінців, які зможуть протягом 1−2 місяців поставити нашу економіку на військові рейки, щоб виграти війну та зберегти наше існування», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Верховна Рада України схвалила у другому читанні проєкт закону про державний бюджет на 2024 рік. За відповідне рішення проголосували 276 депутатів.

Згідно з проєктом документа доходи бюджету України складатимуть 1,768 трлн грн, а видатки 3,35 трлн грн. Таким чином дефіцит державного бюджету на 2024 рік складатиме 1,57 трлн грн.

Зовнішні запозичення передбачені на рівні 41 млрд доларів США.