Скандал у Держспецзв’язку: голова Мінцифри Федоров має подати у відставку — експерт

Після корупційного скандалу у Держспецзв’язку, голова Мінцифри Михайло Федоров має подати у відставку.

голова Мінцифри Федоров
голова Мінцифри Федоров

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

" НАБУ може розкопати дуже цікаві історії по цій справі ще на багатьох людей. НАБУ у нас найбільш ефективне серед усіх інших правоохоронних органів. Бюро понад рік займалося цією справою. Явно залучали консультантів та експертів, які все це пояснювали. Потім проводили різні експертизи. Думаю, що судові перспективі досить непогані. А чи завершиться все обвинувальним висновком чи конкретними термінами для підозрюваних, тут є варіанти. Адже у НАБУ є практика угоди зі слідством, коли підслідний здає свого боса. Тобто «велику рибу» і за це отримує мінімальний термін, або умовно, а також заборону займати певні державні посади. Такий варіант цілком можливий. Якщо ж людина не захоче йти на угоду зі слідством, то можливий реальний термін ув’язнення. Зі штрафами, конфіскацією та забороною на довгий термін обіймати держпосади. Попри всю істерію, яку «подельнички» розгорнули в ЗМІ, НАБУ достатньо кваліфіковані, щоб до цього підготуватися. В них є достатньо доказів. Зокрема, вони при обшуках у голови Держспецзв'язку знайшли величезні гроші та крипту. Це значно більше, ніж він заробив за останні три роки. Тому сухими вони точно не вийдуть з води «, — каже К. Корсун.

Він підкреслив, що президент В. Зеленський вже відреагував, вивівши звільненого голову Держспецзв’язку Щиголя зі ставки Головкому.

«Однак у будь-якій демократичній країні керівник людей, яких обвинувачують в корупції, мав би подати у відставку. Адже він персонально відповідає за своїх підлеглих. Він їх обирав та призначав, а також довіряв їм величезні гроші, якими вони зловживали. Маю на увазі голову Мінцифри Михайла Федорова. Він особисто підбирає подібного роду кадри. І якщо заступник Щиголя — Жора професіонал у кібербезпеці, то стосовно голови Держспецзв'язку так сказати зовсім не можна. Його призначили на посаду з точку зору політичних міркувань. Тому що він лояльний. Тому влада має докорінно реформувати Держспецзв'язку «, — підкреслює К. Корсун.

На його думку, ця організація дуже сильно дискредитована.

«Саме тому погано працює національна система кібербезпеки. Адже система будь-якої колективної безпеки заснована на довірі між учасниками. Довіри до Держспецзв'язку давно немає. Багато людей з цієї організації виступали на захист Щиголя, тому що вони в цьому зацікавлені. Вони є зацікавленими у збереженні чинної системи. Тому для країни ліквідація Держспецзв'язку буде дуже корисною. Всі його корисні функції можна буде розподілити між іншими відомствами», — каже К. Корсун.

За його словами, в Україні треба створювати професійну та незалежну агенцію з питань кібербезпеки з прямим фінансування з держбюджету.

Також не повинно бути адміністративного впливу на керівника такої агенції з боку виконавчої влади.

«Це було б розумним та правильним рішенням. Однак, якщо нехтувати вищезазначеними принципами, то воно може перетворитися на чергове Держспецзв'язку», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро опублікувало деталізовані матеріали в справі про підозру голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрію Щиголю та його заступнику Віктору Жорі, які підозрюються в розкраданні 62 млн гривень.

У відео наведено листування щодо призначення «потрібної» людини. У 2020 році власник групи компаній, яка упродовж семи років перемагала в тендерах Пенсійного фонду, Центральної виборчої комісії, Мінсоцполітики та інших на загальну суму в понад 1,63 млрд гривень, вирішив встановити контроль над закупівлями в структурах Держспецзв'язку.