Чому дорожчає автогаз та що буде з ціною на бензин — відповідь експерта

Автогаз дорожчає не через блокаду польського кордону, а через те, що його більшість пішла на потреби котелень у Європі.

Чому дорожчає автогаз та що буде з ціною на бензин
Чому дорожчає автогаз та що буде з ціною на бензин

Про це в коментарі заявив експерт з питань енергетики Генадій Рябцев.

«Автогаз дорожчає не через блокаду польського кордону. Він дорожчає через те, що зараз більшість скрапленого газу пішла на потреби котельні у Європі. Перед усім у Східній Європі. Це сезонне явище, коли індивідуальні котельні пункти використовують цей газ для генерації теплової енергії. Друга причина — змінилися митні правила і не можна писати країна походження не відома. Оскільки велика частка скрапленого газу була з рф та Білорусі, то звісно, що їх зараз немає. Тому триваліший час іде на те, щоб розмитнити вантаж. Щодо страйків на кордоні Польщі та, то її вплив перебільшено. Автомобільних пунктів пропусків на західному кордоні 31. Частково блокуються чотири, а на кордоні з Польщею є ще 5 пунктів пропуску. А газовоз — не залізнична цистерна, яка прив’язана до залізничною колії. Якщо є потреба змінити маршрут, то це можна зробити», — каже Г. Рябцев.

На його думку, зараз ціна на автогаз становить 65% від ціни високооктанового бензину.

«Якщо ціна зросте більше, то попит на цей ресурс буде різко скорочуватися. Тоді немає сенсу купувати цей ресурс. Крім того, попит буде скорочуватися через погіршення погодних умов та зниження температури нижче мінус 5 градусів. Тому немає об’єктивних причин для подальшого зростання вартості скрапленого газу», — каже Г. Рябцев.

На його думку, ситуація з бензином та дизельним паливом інша.

«Через зниження цін на ці нафтопродукти в Європі є підставка казати, що вони не мають поки дорожчати. Про це свідчать знижки, які ми мали в Чорну п’ятницю. Вони підтверджують той факт, що трейдери можуть для лояльних клієнтів збільшити знижки», — резюмує Г. Рябцев.