В Україні хочуть знищити всю спрощену систему оподаткування — експерт

Хоча оновна ідея Національної стратегії — збільшення відсоткової ставки для бізнесу з малими затратами.

В Україні хочуть знищити всю спрощену систему оподаткування
В Україні хочуть знищити всю спрощену систему оподаткування

Про це i-ua.tv заявив експерт з електронних комунікацій, ексзаступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

«Гетманцев каже, що великі компанії дробляться на ФОПи, тому з цим треба щось робити. Зокрема, реформувати спрощенку. Після цього пропонується вирішення знищити спрощенку. Якщо підприємець сплачує ПДВ, йому треба вести товарний облік та повну звітність, то це не називається спрощена система обліку звітності оподаткування. Фактично — це загальна система. Бажано пошукати альтернативний шлях для вирішення задачі та досягнення тієї ж самої мети. Для цього треба розділити ФОПи, які працюють на себе та є чесними підприємцями від тих, хто прикидається ФОпом і є схемніком, тіньовиком, працюючим у великій компанії. Однак таким чином хочуть знищити всю спрощену систему оподаткування. На жаль, така система сприймається виключно як спосіб надходження доходів. Однак спрощена система в першу чергу існує для того, щоб люди, які мають хист до підприємництва мають розвивати свій бізнес. Велика компанія не може працювати на ФОПах. Однак це не означає, що всіх треба знищити, ввівши для них ПДВ, таблиці аудиту, товарний облік та звітність. Людина замість того, щоб працювати, буде робити облік для перевіряючих», — каже І. Дядюра.

На його думку, в будь-якому випадку, ФОПам треба готуватися до змін. В першу чергу вони, напевне, торкнуться тих, хто займається торгівлею.

«Мати магазин, а сплачувати Єдиний податок на другій групі — неправильно. Однак це не означає, що треба всіх знищувати, вводячи ПДВ, таблиці е-аудиту та повний товарний облік та звітність. Треба шукати компроміси. Наприклад, для сільських магазинів», — каже І. Дядюра.

Він пропонує спрощувати загальну систему оподаткування.

«Я за те, щоб спрощувалася загальна система, а не знищувалася спрощена. Якщо ПДВ буде легко та нормально адмініструватся, не буде блокування накладних, податкова не буде брати хабарі, то бізнес зможе працювати. Для того, щоб впроваджувати польській досвід — треба щоб у нас була „польська податкова“. Поки ж загальна система складна, то для чого вона підприємцю, який починає свій бізнес. В такому випадку бізнес просте більше буде йти у тінь. Адже на складну систему підприємці не підуть», — каже І. Дядюра.

За його словами, основна ідея Національної стратегії збільшення відсоткової ставки для бізнесу з малими затратами.

«У когось є великі витрати, наприклад, по закупці сировини, матеріалів, виплаті зарплат найнятим, а у когось їх немає. Тому авторами стратегії пропонується диференційована ставка в залежності від витрат, посилаючись на польский досвід, але все треба вивчати. Однак перш ніж впроваджувати досвід сусідньої країни, нам потрібна польська податкова», — повторює І. Дядюра.

При цьому він зазначив — цифри про те, що більшість українців довіряє податковій — є маніпулюванням.

«Що це за опитування, коли податкова робить це сама для себе? Такі опитування мають проводити незалежні бізнес-асоціації, СУП, а не ті, хто обіймається з податковою. При чому в Національній стратегії є сумнівні заходи забезпечення доброчесності податкової. Один з них — опитування раз на два роки. А другий захід — так звана антикорупційна програма, яка розроблена податковою. Там 37 заходів. З них 28 вже виконані (наприклад, в тому чи іншому відділу поставити столи). То до доброчесності це немає ніякого стосунку. Має бути знищення дискрецій, переведення в цифру, щоб людина не могла прийти до підприємця потрусити його та довільно прийняти рішення штрафувати його чи ні. Крім того, за незаконні дії працівників податкової мають бути покарання, а підприємцю за понесені втрати через дії податкової має бути компенсація. Зараз податкова робить, що хоче. Єдине покарання, якщо НАБУ чи СБУ візьме на гарячому на хабарі», — зазначає І. Дядюра.

Крім того, за його словами, у Національній стратегії є пропозиція введення прогресивної шкали. Однак це питання далекого майбутнього, до обговорення якого треба залучати незалежні об’єднання, зокрема Федерацію роботодавців, УСПП, СУП тощо.

«Поки зарано казати про ставки. Все ще буде багато разів обговорюватися. Нагадаю, що в нас вже була прогресивна шкала. Наразі у нас немає готовності до адміністрування, прозорість, доброчесна податкова, готовність роботодавців все це нараховувати, то про це можна було б говорити. Крім того, навіть в європейських країнах є виключення. Зокрема в Естонії. А у Німеччині є декілька видів оподаткування. Наприклад, чоловік працює, а дружина — ні, тому ПДФО розподіляється на всю родину. В США подібна. А підхід — вони багато заробляють, треба в них все забрати — починає пахнути соціалізом. Все треба робити гнучко та комплексо, а не просто махати шашкою. Крім того, нам треба збільшувати до реальних значень неоподатковуємий мінімум замість нинішніх 17 гривень. Те, що ті, хто заробляє більше — мають поділитися, і платити пропорційно більше — є логічним. Хоча це теж дискусійне питання, і не близького майбутнього», — резюмує І. Дядюра.