Україна відзначає День Соборності

День Соборності України святкують 22 січня в пам’ять проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР. Цього історичного дня 105 років тому українські землі вперше об’єдналися в одній державі, а головна традиція свята на початку 90-х стала наймасштабнішою антирадянською акцією.

Україна відзначає День Соборності
Україна відзначає День Соборності

Примітно, що дата проголошення Акту Злуки була невипадковою. Роком раніше, 22 січня 1918, Центральна Рада проголосила незалежність УНР. Того дня був виданий IV Універсал, який містив такі положення:

  • проголошення самостійності Української Народної Республіки;
  • доручення Раді Народних Міністрів укласти мир із Центральними державами;
  • оголошення оборонної війни з більшовицькою Росією;
  • декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

В Українському інституті національної пам'яті (УІНП) зазначають, що гасло Дня Соборності 2024: «Наша єдність — наша зброя».

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього, як на полі бою, так і в тилу, йдеться в публікації УІНП.

Наприкінці існування радянського союзу українці почали влаштовувати так звані «ланцюги соборності». Люди бралися за руки вздовж доріг та влаштовували довжелезні шеренги, щоб продемонструвати таким чином єдність українського народу.

21 січня 1990 року українці утворили ланцюг єдності від Києва до Львова. Це була одна з найбільш масових акцій у Центральній та Східній Європі, яка символізувала незгоду з політикою комуністичної партії.

Таким чином люди демонстрували єднання України та памʼять про визвольні змагання.