Візит Туска до Києва: про що домовилися Польща та Україна

Візит прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска показав ознаменувала потепління у двосторонніх відносинах Києва та Варшави.

Дональд Туск
Дональд Туск

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

" Мова йде про приєднання Польщі до декларації G7, до якої доєдналося понад 30 країн. Це проміжний етап. А ось угода з Британією є наступним етапом. Тобто зараз між Україною та Польщею розпочнуться прикладні перемовини стосовно підписання схожої угоди про співробітництво у сфері безпеки. Що саме буде в цій угоді поки не відомо", — каже І. Чаленко.

За його словами, Польща для України є важливим партнером. Хотілося, щоб в майбутньому Варшава стала союзником Києва.

" Ми пам’ятаємо ідеї про створення малих союзів. Наприклад, Британія, Польща, Україна чи формування балто-чорноморської дуги. Можуть бути різні формати, де Польща та Україна займають чільні місця. Вчорашня зустріч Туска з Зеленським ознаменувала потепління у двосторонніх відносинах. Зокрема, Туск домігся припинення блокади українського кордону. Не дивлячись на складну ситуацію в Польщі, це показало, що в питанні розвитку наших відносин можна знайти конструктив. Зараз ми його знаходимо і в оборонній та міграційній галузі, а також у співробітництві у сфері безпеки", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що до Києва вчора прибув новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Цей візит планувався як прорив у відносинах України та Польщі, проте він відбувся на досить непростому тлі погіршення взаємин між країнами. Голові польського уряду довелося чекати розблокування кордону з Україною, щоб їхати до Києва з позитивними новинами.