Чому Трамп блокує допомогу Україні і що зміниться після виборів у США — відповідь експерта

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп блокує допомогу Україні, тому що хоче і надалі піаритися на цьому питанні.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Трамп кілька разів висловлював своє бачення, щодо розв'язання питань міграції. Воно передбачає відсутність будь-яких поступок Білому дому. Для Трампа це питання є центральним. Він максимально на ньому спекулює через конгресменів та сенаторів, які відносяться до так званих трампістів. Хоча їх не багато. Однак вони мають блокуючий пакет акцій, тому всіляко можуть затримувати це питання. Тому вони і надалі будуть на цьому піаритися, виносячи це питання у публічну площину. Однак не думаю, що це остаточно заблокую допомогу Україні. Адже, якщо республіканці не підуть на компроміси з демократами стосовно цієї угоди, де буде прописана міграційна політика, вони і для себе отримають серйозний електоральний удар. Адже проблема не буде вирішена. Хоча вони обіцяли її вирішити вже зараз. Тому її треба буде розв’язувати та приходити до спільного знаменника «, — каже І. Рейтович.

За його словами, якщо республіканці будуть і далі блокувати допомогу Україні, то у президента США Джо Бадейна будуть розв’язані руки.

«Він може сказати, що демократи пропонували все, що тільки можна, і готові були на всі компроміси. Однак республіканці, насправді, не думають про американський народ, а думають виключно про вибори. Тому, скоріш за все, компроміс буде досягнуто. Тим більше, що в Республіканській партії є багато тих, хто буде підтримувати Трампа, оскільки всередині партії йому не буде альтернативи. Однак з іншого, боку вони вважають, що деякі речі, які потрібно робити сьогодні, не обов’язково повинні співпадати з баченням Трампа. У них своє бачення», — каже І. Рейтович.

На його думку, чи припиниться допомога Україні від США після перемоги Д. Трампа, буде залежати від того, які будуть обставини цієї перемоги.

«Це важливий момент, зокрема, наскільки ця перемога буде чистою та суспільство буде приймати Трампа. З іншого боку, варто готуватися, що певні зміни будуть, і навряд чи вони будуть на краще. Однак говорити про відсутність підтримки України не варто. Оскільки Трамп це ж не США. Трамп лише можливий президент. Є інші інститути та інституції, які вважають, що протистояння рф та допомога Україні в американських інтересах. Тому нам треба ставиться до цього дуже утилітарно. Відпрацювати певну систему аргументів, яку ми використаємо, якщо Трамп переможе для того, щоб знайти для нього певний підхід та довести, що підтримка України саме в його інтересах. Адже перемога України — це перемога США. Треба вірити в найкраще, але готуватися до найгіршого. Однак, якщо Трамп переможе, то США все одно будуть допомагати Україні. Буде зберігатися підтримка двох партій, та підтримка в конгресі в сенаті. Звичайно там будуть нюанси швидкості виділення грошей. Можливо сум. Не думаю, що Трамп зможе кардинально поміняти політику. Йому це не дозволять зробити виборці та представники власної партії, адже в них негативне ставлення до рф», — резюмує І. Рейтович.