Київміськбуд здає об’єкти без опалення та мереж — інвестори

Керівництво Київміськбуду здає об’єкти без опалення та зовнішніх і внутрішніх мереж, знущаючись з інвесторів. Тому всі «здані» житлові комплекси досі не заселені.

Юлія Никитенко.=
Юлія Никитенко.=

Про це під час пресконференції повідомили інвестори ІГ Укрбуд та Київміськбуд.

«Будівництво на всіх об'єктах КМБ було зупинено ще в кінці 2021 року. Якщо об'єкту і щастить отримати сертифікати про введення в експлуатацію, наприклад Подол Градь літо 2021 року, Фрідом, початок 2022 року, ЖК Гвардійський кінець 2022 року, то на цих об'єктах все одно відсутні мережі, теплотраси, відсутні або не закінчені мережі з водопостачання та електрики, немає благоустрою, на деяких об’єктах так і не недороблений фасад та крівля. Тому, станом на 2024 рік, ці Житлові комплекси так і не заселено», — каже інвесторка ІГ Укрбуд Юлія Никитенко.

За словами інвесторів, схожа ситуація із ЖК Твін Хаус, який як і всі об'єкти які будує та добудовує Київміськбуд — без зовнішніх мереж, частина без крівлі, немає благоустрою та все ж його КМБ намагається здати з кінця 2021 року, але навіть політика «військового стану» коли допускається здача об'єктів навіть без фасадів, не допомогла КМБ. Проводячи аналіз ситуації, стає зрозуміло, що жоден будинок, крім добудованих ще самим Укрбудом не придатний до заселення і через 4 роки.

Також, є будинки, наприклад ЖК Чарівне місто, Оберіг-2, або окремі секції в ЖК, наприклад, ЖК Академ Парк та Кирилівський Гай, в яких на момент передачі до Київміськбуду була висока стадія готовності, та за цих 4 роки на будівельних майданчиках майже нічого так і не змінилось. Ну, хіба що, суттєво зменшилась кількість вільних кв.м., але це те що стосується всіх об'єктів.

«Варто виділити і ситуацію з 6-ма ЖК на різній стадії готовності, які будуються на землях міністерства оборони та міністерства внутрішніх справ, де значну частину квартир, мали б отримати військові. На цих об’єктах ситуація нічим не краща, а подекуди і ще гірша, наприклад Лейк Хауз, або Урбан Парк Арт Хаус, Гвардійський та інші. Майже у всіх ЖК до проектовано мінімум 1-а секція, а всі продажі із 2020 року відбулися, безпосередньо, через КМБ.

Найгірша ситуація у ЖК АртХаус, який був прийнятий Київміськбудом в 2020 році та там й досі — чисте поле", — резюмує інвесторка від ІГ Укрбуд Юлія Никитенко.

Своєю чергою інвестор від ІГ Київміськбуд Денис Бойко наголосив, що затримка сдачі ЖК Київміськбуду складає від 3 до 7 років, а на деяких навіть не почалося будівництво. Зокрема, на ЖК Курнатовського та ЖК Мілос й Італійський квартал, на яких замість будинків поле.

«Керівництво Київміськбуду зізнається, що будує з коліс. Спочатку будує, а потім малює проєкт», — каже Д. Бойко.

Він підкреслив, що замість обіцяного будівництва, з ЖК Урлівського, 1 вивозять матеріали з будівельного майданчика.

Інвестори наголошують, що залишають за собою право на проведення неодноразових мирних акцій протесту відповідно до пункту.1 статті. 39 Конституції України, в тому числі під стінами адміністративної будівлі за адресою: вул. Хрещатик, 36, з метою вирішення зазначених у всіх поданнях та петиціях питань.

«Дата мирних зборів буде оголошена додатково у наших телеграм каналах, готуймось. Та й надія вмирає останньою, ми завжди відкриті до діалогу», — резюмує інвестор від ІГ Укрбуд Р. Петров.

Нагадаємо, що до Київміськбуду на добудову було передано 24 об'єкти будівництва на різній стадії готовності. Омріяне житло пощастило отримати тільки інвесторам так званої «пускової п'ятірки» (Новомостицький, Гармонія, Сонячна Рив'єра, Пектораль перша секція ЖК Шевченківського) які були повністю добудовані самим Укрбудом, і Київміськбуд залишилось тільки оформити документи на них.