Політолог підбив підсумки саміту G20 для України

Країни союзники України, під час саміту дали зрозуміти, що президент рф володимир путін поплатиться за війну в Україні.

Політолог підбив підсумки саміту G20 для України
Політолог підбив підсумки саміту G20 для України

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Заява країні на саміті G20 є нагадуванням, що путін поплатиться за війну в Україні. А, що стосується конкретних кроків, то на саміті держави союзниці України продемонструвати свою рішучість домагатися покарання рф. Зокрема, щоб вона за все заплатила. Реальні кроки, вже потроху відбуваються. Зокрема, це стосується конфіскації російських активів. В цьому випадку рано говорити, в яких обсягах і як конкретно заплатить росія. Однак можна говорити, що вона заплатить фінансово. Саме для цього і робляться кроки з конфіскацією майна. Крім того, рф понесе судово- політичну відповідальність», — каже В. Воля.

За його словами, трибунал та переговори після завершення війни визначать, які конкретно репарації та в яких обсягах платитиме рф за заподіяну шкоду Україні.

«Чи змусить Захід рф виплачувати репарації залежить від того, якою буде її поразка. Жодна країна, яка запровадила санкції проти росії, не зніме їх, поки рф не заплатить за агресію. Це неодноразово декларувалося, США, Британією та іншими окремими державами ЄС. Якусь плату стягувати з рф, зможуть вже зараз через заморожені активи. Зокрема, якщо росія захоче повернутися до світової економіки, їх доведеться платити. Нагадаю, що вона була змушена платити за борги Леніна, розраховуватися по ленд-лізу та багато чого ще. Так само буде і з репараціями України. Коли війна буде завершена, стане зрозуміло остаточну суму заподіяної шкоди. Поки ж можна використовувати заморожені російські активи, які можна спрямувати на компенсацію збитків Україні», — підкреслює В. Воля.

На його думку, після завершення війни, можливо і Китай підтримає репарації. Однак поки зарано по це говорити.

Нагадаємо, що на зустрічі G20 у Бразилії західні міністри закордонних справ засудили росію за вторгнення в Україну.