Україноцентризм базується на значимості української нації — Шишкін

В нашому світогляді повинна бути Україна. Зокрема, українська людина, культура, українське надбання, українська філософія.

Україноцентризм базується на значимості української нації
Україноцентризм базується на значимості української нації

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Україноцентризм базується на значимості української нації. Тобто ми всі наші зусилля зовнішньополітичні, внутрішньополітичні, етнічно культурні, філософські, світоглядні об’єднуємо для себе і рекламуємо це для всієї планети. Саме це і буде україноцентризм. І в центрі нашої філософії і є Україна і це не говорить, що ми не ставимося з повагою до інших націй, наприклад французів чи поляків. Однак в нашому світогляді повинна бути Україна. Зокрема, українська людина, культура, українське надбання, українська філософія. Саме це є складниками україноцентризму. Може бути багато аспектів, але домінуючими має бути повага до власного гербу, прапора та традицій, а також предків, які боролися за сучасну Україну в різних форматах та формах. Навіть тоді, коли ми полялися. Це наша історія», — каже В. Шишкін.

За його словами, ми можемо говорити про помилки українства. Зокрема, для того, щоб їх виправити та українство розвивалося.

«Ми повинні говорити про мову та освіту. Зокрема, що говорять дітям в школах. Зокрема, що таке Україна. Як ми закладаємо україноцентризм. Провина багатьох вчителів, що вони не знають, хто такий Сікорський, Кондратюк та Глушко. Також вони ледь згадали, хто такий Корольов. А про все інше, що українці зробили для всієї планети, не розповідають. Якщо ми хочемо розвивати україноцентризм, то ми повинні закладати через освіту, яка наша роль та наші традиції, також надбання для суспільства», — резюмує В. Шишкін.