Експерт прокоментував звільнення Генпрокурора Андрія Костіна

Якщо таке рішення дійсно прийняте, то це остаточна перемога очільника Офісу Президента Андрія Єрмака і фіналізація його повноважень.

Андрій Костін та Андрій Єрмак
Андрій Костін та Андрій Єрмак

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Чутки про звільнення Генпрокурора Андрія Костіна ходять давно. Його хотіли змінити ще раніше. Також є інформація, що він не хоче залишатися на посаді. У нього є бажання поїхати в якусь країну послом. І це питання вже обговорювалося. Тому зміна Генпрокурора Андрія Костіна може мати місце. Тим більше зараз у владі відбувається багато ротацій. А ротація з Костіним може вкладатися з тим, що відбувалося раніше. Зокрема, це стосується зміни голови РНБО. А що стосується можливого призначення на місце Костіна очільника Одеської ОВА Олега Кіпера, то його хотіли призначити на місце Костіна ще раніше. Однак проти цього виступили наші західні партнери. Вони вважали такий сценарій неприйнятним для України. Якщо так відбудеться зараз і таке рішення дійсно прийняте, то це остаточна перемога очільника Офісу Президента і фіналізація його повноважень. Адже Олег Кіпер та Андрій Єрмак знають один одного. Вони співпрацювали в Києві. І якщо не помиляюся, є кумами. В цьому контексті призначення Кіпера на посаду генпрокурора буде завершенням побудову вертикалі Офісу Президента, де будуть працювати люди, які зрозумілі очільнику Офісу Єрмаку. Зокрема, які знають, чого він хоче і як з ним працювати», — каже І. Рейтович.

Також за його словами, очікуються відставки у Кабміні.

«Там своїх посад можуть позбутися кілька міністрів. Про це давно ходять чутки. Однак найближчим часом це не відбудеться, бо в парламенті не вистачає голосів. Адже для повноцінної заміни міністрів треба голоси нардепів. Монокоаліція не хоче працювати. Якщо на сессії вдасться прийняти закон про мобілізацію, то не виключаю, що Рада проголосує і про кадрові ротації в Кабміні. Адже такі зміни вже давно назріли», — резюмує І. Рейтович.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський разом з найближчим оточенням, збираючи ланцюг кадрових рішень, узгодили заміну генпрокурора України Андрія Костіна, призначеного на цю посаду у липні 2022-го року. Найбільш ймовірним його наступником є очільник Одеської ОВА Олег Кіпер. Про це ZN.UA повідомило джерело у керівництві фракції «Слуга народу».