В Україні забули багато справжніх героїв — історик

Несправедливо забувати справжніх героїв. А їх забуто дуже багато.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Не всі українці боролися за ідеали. Це робили кращі з кращих. Активна частина українського суспільства. Для яких ці ідеали і справді були ідеали. Вони були готові багато чим жертвувати заради цих ідеалів. Несправедливо забувати справжніх героїв. А їх забуто дуже багато. Ми знаємо Івана Богуна, який загинув під Новгородом — Сіверським 1664 році. А цей факт як раз і забули. А чи хтось пам’ятає Григорія Гуляницького, героя 1669 року, який отримав перемогу під Пирятином. Ми пам’ятаємо про Брюховецького і не забуваємо лаяти Петра Дорошенка за те, що він продався османам. Однак насправді ніхто цього не знає. Припустимо Яким Сомко з роману Чорна Рада сприймається, як лицар. Однак він поліз під москву», — каже Сергій Коваленко.

Він підкреслив, що багатьом героям не поставили пам’ятники. Проте пам’ятник стоїть полководцю гетьмана Богдана Хмельницького, який закликав москву ввести війська та допомогти.

«Іван Іскра їздив від Пушкаря до москви випрошувати допомогу проти своєї держави. Через те, що історія виявилася сируватою, виходить так, що історичні тексти містять у собі велику неправду. Наразі історикам не бракує знань. Зараз є доступ до документів та праць. Однак на рівні історіософії у нас хаос. Адже історіографіка спирається на національну етику. Якщо рушієм історичного процесу є монарх, то Україні там місця немає. Історіографія дуже потужний інструмент, яким треба вміти користуватися», — резюмує Сергій Коваленко.