Чому Китай вимагає від Німеччини не давати Україні зброю — відповідь аналітика

Пекіну, як і частині німецьких еліт невигідна поразка росії. Адже перемога посилить рф та її вплив на азійські країни. Зокрема, на Казахстан, а у разі поразки росії Китай не готовий воювати за Сибір.

Візит Шольца до Пекіна
Візит Шольца до Пекіна

Про це в коментарі заявив аналітик Олександр Палій.

«Це меседж певній частині німецьких еліт, яка хоче реванш і як і Китай підтримує заморожування війни в Україні. Адже Пекіну, як і частині німецьких еліт невигідна поразка росії. Адже в Китаї склалася така ситуація, що йому не вигідна не поразка не перемога росії. Адже перемога посилить рф та її вплив на азійські країни. Зокрема, на Казахстан. Однак це не прийнято для Китаю, який туди зайшов та запустив свої щупальця. А у разі поразки росії Китай не готовий воювати за Сибір та її ресурси», — каже аналітик.

На його думку, росія все одно програє, питання в тому коли.

«Після чого весь цивілізований світ спитає у Китая, а що ви зробили для того, щоб країна злочинець не здійснювала злочини. Адже Китай це сильна держава. Проте він не готовий до геополітичної суперечки. Китаю треба підготуватися, до того, коли буде ділитися пиріг, хто буде контролювати ресурси рф. Пекіну потрібен на це час. Тому всі розмови про захоплення Тайваню — проблема не найближчих років, а невиключно 10 — 15 років. Тому Китай шукає союзників. Іран це такий собі союзник. А Пекін намагається їх шукати у цивілізованому світі. А стара еліта Німеччини, зокрема, Ангела Меркель в першу чергу піклується про інтереси Німеччини. Обираючи між цивілізаційними цінностями та грошима й інтересами бізнесу, обрала не цінності», — підкреслює аналітик.

Крім того, він зазначив, що частина американського бізнесу дуже хоче вільної торгівлі з усіма країнами без виключення. Попри їх цивілізаційний розвиток.

«!Тобто неважливо це Сомалі, Іран чи росія або КНДР, головне гроші та бізнес. Хоче легко відмовитися від цивілізаційних цінностей вони не можуть. Однак в США є система стримування та противаги. І якщо є неправильні кроки з боку президента чи Конгресменів, то deep state (глибинна держава) це регулює. Це можна побачити на прикладі допомоги Україні від США. Республіканці подали своїм виборцям, що це буде кредит, а не просто гроші. Зробивши гачок, за який будуть тримати Україну. А потім думати пробачити цей кредит чи ні», — резюмує аналітик.

Нагадаємо, що Олаф Шольц натомість просив керманича Піднебесної повпливати на Кремль, аби вони завершили війну. Однак Сі Цзіньпін вимагає від Німеччини не давати Україні зброю.