Долар перевалив за 40 гривень: економіст відповів, що відбувається

Нацбанк йде на зустріч Мінфіну та трошки послаблює курс національної валюти.

Чому долар перевалив за 40 гривень
Чому долар перевалив за 40 гривень

Про це в коментарі i-ua.tv заявив економіст Олег Пендзін.

«Офіційний курс, який зараз встановив Нацбанк 39,6 грн за долар. Коли ми говоримо про курс долару в обмінниках, то він не регулюється Нацбанком. Однак завжди існує спред між покупкою та продажем. Зокрема, щоб оператору було цікаво займатися цим питанням. Офіційний курс Нацбанку менш як 40 грн за долар. Однак Нацбанк його поволі трошечки піднімає. Тому на сьогоднішній момент вся макрофінансова допомога приходить у доларах, а соціальні виплати здійснюються у гривні. Тому Мінфіну треба, щоб курс був слабшим. Таким чином можна виручити більше умовної гривні. Тому Нацбанк йде на зустріч Мінфіну та трошки послаблює курс», — каже О. Пендзін.

Він підкреслив, що на сьогодні в Україні немає ринкового курсу валют.

«На сьогодні у нас є єдиний продавець валюти на внутрішньому ринку — Національний банк України. У нас в нормальних умовах валюту продають експортери. Однак сьогодні експортери мають надзвичайно маленький сегмент ринку. Основний продавець валюти Нацбанк. Тому який курс він захоче, такий і встановить. Йому на сьогодні вигідно, щоб курс послаблювався, тому і маємо ситуацію з послаблення курсу. Жодних несподіванок немає. Це не ринок, а позиція НБУ, що в інтересах Мінфіну послаблює валютний курс», — каже економіст.

Він нагадав, що середньорічний курс долара, який закладено в держбюджет на 2024 рік — 40, 6 грн.

" Тому треба і виходити з цих цифр. Однак, які плани у Нацбанку прогнозувати складно. Однак ще раз повторюю валютного ринку в Україні немає", — резюмує О. Пендзін.

Нагадаємо, що готівковий курс долара до гривні в банках України у понеділок, 22 квітня, зріс на 15 копійок — до 40,10 грн за долар в середньому. Продати американську валюту в банках сьогодні можна в середньому за курсом 39,60 грн за долар.

Середній курс євро до гривні сьогодні зріс також на 15 копійок і складає 43,10 грн за євро. Продати європейську валюту можна за курсом 42,30 грн за євро.