Йдемо до тоталітарної країни: адвокат про припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку

Відмова від надання консульських послуг чоловікам призовного віку — порушення основоположних прав людини.

адвокат прокоментував припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку
адвокат прокоментував припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Фактично Україна демонструє відмову від послуг, які передбачені Женевською конвенцією та міжнародними актами за зобов’язаннями України без жодних на те підстав. Тим паче, що закон про мобілізацію ще навіть не набрав чинності. Однак в будь-якому випадку, припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку є порушенням основоположення прав людини. Впевнений, що українці, які знаходяться за кордоном, будуть звертатися до Європейського суду з прав людини через порушення їх прав. На жаль, як показує досвід, особи, які прийняли це рішення, не понесуть жодної відповідальності «, — каже Р. Кравець.

За його словами, дуже сумно, що жодні інституції України, які направлені на захист прав людини, зокрема Мін'юст або омбудсмен не проявили жодної реакції з цього приводу.

«Тому можна лише констатувати низький рівень захищення прав людини. А стосовно відмови надання консульських послуг чоловікам призовного віку, які знаходяться за кордоном, то ці дії призведуть до того, що чоловіки не поверталися в країну. Особи, які стоять за цим рішенням повинні бути притягнути до кримінальної відповідальності за держзраду. Адже такі дії спровокують ще більший відтік громадян України з власної країни. А будь-які сподівання на повернення для громадян просто зупиняться. Особливо сумно спостерігати, що інституції України, які уповноважені не допускати таких ситуацій, нічого для цього не роблять. Тому формально ми йдемо до побудови тоталітарної країни. І це ніхто не ховає», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз’яснень положень закону щодо посилення мобілізації.