Після війни українці поступово мають відчути підвищення рівня життя — експерт

Чи не скажемо ми після перемоги, а заради чого були всі ці жертви? Щоб не було такої постановки питання, необхідно, щоб українці поступово відчули підвищення рівня життя.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Ми воюємо зараз не лише за територію та за те, щоб повернутися до кордонів 1991 року, і таким чином довести агресору, що 21 столітті та у подальших століттях ламати кордони не можна. Є міжнародне право, а також загальновизнані кордони кожної країни. Ніхто не має права це порушувати тим більше шляхом сили. Адже тут є ще одне питання. А чи будемо ми задоволені перемогою навіть з економічного погляду навіть коли ми повернемо всі тимчасово окуповані території. Тобто чи зміниться наше життя після перемоги? Чи не скажемо ми після перемоги, а заради чого були всі ці жертви? Щоб не було такого формулювання питання, необхідно, щоб українці поступово відчули підвищення рівня життя. Зокрема, що в українців не буде потреб, щоб виїжджати за кордон, щоб прогодувати себе та свою сім’ю. Тоді не буде виникати жодних питань, а чи не були даремними жертви під час війни. Тому ми в жодному разі не повинні повторювати українську економіку до війни», — каже А. Новак.

За його словами, настав час зробити висновки з помилок, які ми наробили. Зокрема, політичних та економічних.

«Адже в Україні за 30 років так і не реалізували економічну модель розвитку. В нас її не було. А кожна розвинена країна стала такою завдяки тому, що в свій час були реалізовані власні економічні моделі розвитку. План Маршалла це також економічна модель. Через те, що в нас її не було у 2021 році за підсумками Євростату, Україна зайняла останнє місце в Європі за рівнем доходів населення. Тобто зарплат і пенсій. При тому, що за багатствами Україна найбагатша країна», — каже експерт.

На його думку, в Україні варто переглянути приватизацію. Однак для економіки не важливо, хто є власником та з яким прізвищем. Важливо, щоб власність працювала, а працівники отримували гідну зарплату, платили податки, а не виводили кошти в офшори.

«При будь-яких власниках можна реалізовувати економічну модель. Однак потрібно, щоб економічну модель реалізовувала держава. Після чого всі органи виконують певну економічну стратегію, якій підпорядковані всі суб’єкти господарювання разом зі своїми власниками. Тоді це буде працювати, а хто власники для економіки немає принципового значення. Однак багато олігархів є співавторами цієї війни. Тому треба дивитися на українських власників підприємств. Як і з ким вони працювали та яким чином виводили гроші в офшори, роблячи Україну бідною. Тому Україна не могла забезпечити свої власні сили. Навіть якщо ми заберемо у наших олігархів все, це буде справедливо, однак це ще не означає, що ми перейдемо до ефективної економічної моделі. Адже на зміну одним власникам можуть приходити інші та продовжувати все виводити в офшори», — резюмує А. Новак.