США готують закупівлю ракет до Patriot і NASAMS для України

Сполучені Штати готуються оголосити про один з найбільших пакетів військової допомоги у вигляді контрактів на виробництво озброєння, зокрема ракет до ЗРК Patriot і NASAMS для України

США готують закупівлю ракет до Patriot і NASAMS для України
США готують закупівлю ракет до Patriot і NASAMS для України

Вартість цього пакета становитиме близько шести мільярдів доларів, він надаватиметься за програмою USAI (Ініціатива сприяння безпеці України), в межах якої уряд США замовляє нову зброю у виробників.

За даними американського видання, про надання цієї допомоги офіційно оголосять у п’ятницю, 26 квітня, під час засідання у форматі «Рамштайн».

Пакет профінансують з нещодавно ухваленого закону про допомогу Україні від Сполучених Штатів.

За словами одного з чиновників і особи, знайомої з планами, до нього увійдуть ракети для комплексів ППО Patriot і NASAMS, артилерійські снаряди, боєприпаси для HIMARS, безпілотники, зброю для боротьби з дронами та ракети класу «повітря-повітря», які будуть встановлені на винищувачах. Ймовірно йдеться про бойові літаки F-16, які мають почати надходити в Україну цього року.

Очікується, що вказане озброєння надходитиме в Україну протягом кількох років.

Оскільки гроші виділяються в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), в межах якої американські оборонні компанії отримують від уряду США контракти на виготовлення нового озброєння для України, а не залучаються наявні запаси армії США.

Нагадаємо, 24 квітня уряд Сполучених Штатів оголосив про пакет військової допомоги Україні вартістю 1 мільярд доларів.

Він містить, зокрема ракети RIM-7, AIM-9M, ПЗРК Stinger і протитанкові комплекси Javelin та TOW і ручні гранатомети AT-4, артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм, боєприпаси до РСЗВ HIMARS, мінометні міни калібру 60 мм.

Серед техніки яка планується до передачі: бойові машини піхоти Bradley, бронеавтомобілі MRAP, а також армійські позашляховики HMMWV.

Також мають передати: високоточні авіаційні боєприпаси, аеродромне обладнання, протитанкові та протипіхотні міни, прилади нічного бачення, запасні частини, польове обладнання, навчальні боєприпаси та інше.