Чому Україна призупинила дію низки статей Європейської Конвенції з прав людини?

Україна була вимушена призупинила захист права на власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи через війну.

Чому Україна призупинила дію низки статей Європейської Конвенції з прав людини?
Чому Україна призупинила дію низки статей Європейської Конвенції з прав людини?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив директор Центру досліджень воєнних злочинів при Інституті держави і права ім. Корецького НАН України Микола Сірий

«Українська Конституція та загальна конституційна практика, говорять, що в Україні надзвичайна або воєнний стан або війна, то Україна має право вводити обмеження. Тому введення таких обмежень — загальноприйнята практика. Про це повідомляється ООН, щодо міжнародного пакту про громадянські та політичні права. А відносно Європейської конвенції про захист основних прав та свобод, повідомляється Рада Європа, що і здійснила Україна. Наша країна направляла такі повідомлення, починаючи з 2014 року», — каже М. Сірий.

На його думку, Україна призупинила захист права вільні вибори за конвенціями Ради Європи, бо проведення виборів перебуває залежно від воєнного стану.

«Як тільки його буде скасовано і закінчиться війна, вибори будуть проведені. Адже цього буде вимагати суспільство. Адже через повномасштабне вторгнення ми об'єктивно не можемо провести вибори», — каже М. Сірий.

При цьому експерт підкреслив, що з огляду на Конституцію України, наша країна не може безмежно вводити обмеження. Адже 64 стаття Конституції визначає ті сфери прав, які можуть бути обмежені, а які ні, під час воєнного стану. Тому дуже важливо дотримувати цих вимог.

«Що стосується обмеження прав власності, то не йдеться про те, що держава вирішила порушувати право власності. Йдеться про те, що не на всій території можна забезпечити гарантії права власності. Однак держава робить застереження, що вона при, всьому бажанні, не може забезпечити гарантії права власності в тому обсязі, як і до війни», — резюмує М. Сірий.

Своєю чергою, експерт з соціальних питань Андрій Павловський вважає такий крок від влади таким собі соціал-дарвинизм «Слуг Народу».

Користувачі соцмереж вкрай обурені таким повідомленням.

«Нас тримають за лохів, чи може ми такі і є? Стану війни немає, а частично „урізані“ права хотять протягнути через Європейську Раду, і саме в тій частині де стосується населення, але при цьому їх права та свободи залишити без змін. Іншими словами: хитро ОПі надумали донищити людей України „руками“ Європи! Якщо Рада Європи дасть добро, — це буде злочин світового масштабу і підлягатиме Трибуналу на рівні Нюрнберзького процесу 20.11.1945р. — 1.10.1946р», — пише Анна Парханова.

«Ну, що… Вже нарешті прокинулися в ранці «нової країни»? Ви всі за концтабір голосували? А, що хіба під час ейфорії не розуміли, що буде саме так і не інакше? І ви ще смієте стверджувати що мислите критично, аналітично? Люди, котрі дійсно вміють користуватися мозговими звилинами завжди прораховують різні моделі ситуації, але чому я повинна через недолугих виживати у концтаборі?

Якщо Рада Європи це «проковтне» і мовчки «дасть згоду» нам вже ні хто і ніщо не допоможе. І сміятися вже будуть не з рашистів, а саме з нас, бо ми влаштували геноцид собі самі. Чи думаєте даремно автозаки замість зброї скуповували? Чи наручники на мільйони закупили просто так? Мені не шкода ідіотів, мені шкода розумних", — зазначає користувач Hanna Kul.