Чи приєднається Китай до санкцій проти рф — прогноз політолога

Зокрема США можуть переконати Китай до згортання якоїсь частини торгівлі китайських компаній з російськими.

в.путін та Сі цзіньпін
в.путін та Сі цзіньпін

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Україна може стати успішною країною, якщо продовжить отримувати у достатньому обсязі допомогу від США та інших західних партнерів. Це означатиме, що в Україні зростатимуть шанси на перемогу у війні проти загарбницького нападу росії. Що стосується Китаю, то діалог між урядами США та КНР з приводу обмеження торгівлі китайських компаній з росією, є постійним. Адже всі китайські банки так чи інакше залежні від рішень китайської влади. Незначний прогрес може відбутися шляхом переговорів. Зокрема США можуть переконати Китай до згортання якоїсь частини торгівлі китайських компаній з російськими. Тобто постачання різних компонентів подвійного призначення, які росія може використовувати у війні проти України. Зокрема продукції військового призначення. Проте суттєвих зрушень не варто очікувати», — каже В. Воля.

На його думку, Китай не піде на всі поступки США у питанні торгівлі з рф.

«Між Китаєм та США є непрості моменти пов’язані з Тайванем. Тому Китай на урядовому рівне не буде робити політичних поступок по підтримці росії. Зокрема відмовиться від торгівлі енергоресурсами чи агропродукцією, що не пов’язано з війною. Не варто очікувати, що Китай приєднається до західних санкцій проти рф. Те, що стосується енергетичного та сировинного сектору, то КНР нічого згортати не буде. У Китаю є свій план у контексті суперечок з США», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що державний секретар США Ентоні Блінкен заявив виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Саудівській Аравії заявив:

Китай не може шукати шляхи для припинення війни в Україні та покращення відносин з Європою і водночас постачати росії товари, які є «найбільшим викликом європейській безпеці з часів закінчення холодної війни».