США оголосили масштабні санкції проти рф та країн, які допомагають їй виробляти зброю: як це вплине на війну

росія продовжує заробляти на нафті. Тому потрібне нове дихання в темі санкційної політики.

США оголосили масштабні санкції проти рф
США оголосили масштабні санкції проти рф

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Запровадження додаткових санкцій проти окремих персоналій чи компаній в будь-якому разі посилює тиск на рф. Зрозуміло, що США тривалий час використовують санкційний механізм для того, щоб примушувати окремі країни не допомагати російському агресору. Однак зрозуміло, що рф очікують відповідні санкції. Хоча росія бере досвід Ірану, який вже 40 років знаходиться під жорстким санкційним пресингом. Ми бачимо санкції проти окремих персоналій і це дійсно позитив. Однак ефективність цих санкцій сьогодні вирахувати достатньо важко. Адже до запровадження нових санкцій була новина, що Мінфін США продовжив тимчасову ліцензію на можливість банківських послуг. Тобто з однієї сторони ми бачимо посилення санкційного режиму, а з іншої сторони лишається задній хід для окремих операцій «, — каже політолог.

На його думку, проти рф та країн, які їй допомагають має бути більш структурована санкційна політика.

«Адже росія сприймає кроки, то забороняємо, то дозволяємо, як слабкість Заходу. Це допомогає обходити санкції. Тому ми маємо говорити про необхідність обмеження провезення російської нафти. Адже нафта рф все одне вивозиться і цей процес не зупиняється. Тобто росія продовжує заробляти на нафті. Тому потрібне нове дихання в темі санкційної політики. Україна пропонує багато механізмів. Однак у ЄС та США своє бачення. Тому потрібна більша координація в темі санкції політики», — підкреслив політолог.

На його думку, Китай боїться введення санкцій проти нього.

«В КНР розуміють болісність для себе додаткових економічних обмежень. Адже ринок ЄС та США є для Китаю пріоритетним. Ми бачимо це по обсягах торгівлі. А рф це не замінить навіть на 10 частину. Однак поки Китай продовжує демонструвати геополітичну силу. Однак Китай може змінити свою позицію. Зокрема голова КНР в рамках європейського турне відвідає Францію, де будуть обговорюватися питання саміту миру у Швейцарії», — підкреслив політолог.

Він зазначив, що у США є певні важелі впливу на Китай. Однак, не думаю, що ми там побачимо в край жорсткі санкції. Адже зараз КНР разом з США шукають шляхи економічного співжиття.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів США 1 травня оголосило санкції проти майже 200 фізичних і юридичних осіб, які сприяють військово-промисловому комплексу Росії та допомогають їй ухилятись від уже накладених обмежень.