Чому Зеленський законний, але нелегітимний президент, відповів суддя КСУ у відставці

Президент Володимир Зеленський законно перебуває на своїй посаді. Однак стоїть питання про його правомірність та легітимність.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«В Офісі президента немає контролю за фінансами, які приходять до України з Заходу. А ми бачимо корупцію та розкрадання коштів піл час війни. Хоча за Конституцією влада, зокрема, нардепи мають дбати про добробут українського народу. Вони в цьому клялися, ставивши свої підписи. А президент Зеленський взагалі клявся в цьому на всю країну, поклавши руку на Конституцію. Тому, навіть якщо Зеленський законно перебуває на своїх посадах, стоїть питання про правомірність. Адже його намагання, або намагання Офісу Президента використати ситуацію, пов’язану з війною, щоб зберегти свою дупу на посаді, говорить про поведінку неправомірного характеру», — каже В. Шишкін.

На його думку, в 2019 році українці пішли голосувати за будь-кого або не П. Порошенка, через неправомірність його поведінки. Зокрема, при виконанні функцій президента.

«По-перше, не було введено воєнний стан, не було організації оборони на належному рівні. Був Іловайський котел, здача Дебальцева та мінський договірняк. Також вибух складів з боєприпасами, не організація належним чином виробництва зброї. Нагадаю, що в нас був патронний завод у Луганську, який захопили окупанти. Тобто не було акумуляції ресурсів для війни з агресором. Тому українці вважали неправомірною поведінку Порошенка. Зокрема, з погляду раціоналізму. Однак після приходу до влади Зеленського, зміни не відбулися. Хоча він казав українцям, що він новий президент та дивиться по-новому на розв'язання проблем. Крім того, Порошенко та Зеленський прийняли країну в умовах війни. Тому мав бути запроваджений воєнний стан та створення військової промисловості для нашої армії. Чомусь у Зеленського чекали 2,5 роки, поки не почалося повномасштабне вторгнення. Тому всі ці дії та поведінка Порошенка та Зеленського неправомірні. Вони отримали владу законно, але поводилися з нею неправомірно. Тому тут стоїть питання їх легітимності, через призму неправомірності», — резюмує В. Шишкін.