Литва готова відправити своїх військових в Україну: подробиці

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що Вільнюс готовий відправити військових в Україну із навчальною місією, але Київ про це ще не просив.

Литва не збирається шукати чи депортувати українських чоловіків
Литва не збирається шукати чи депортувати українських чоловіків

Про це вона сказала виданню Financial Times.

«Інгріда Шимоніте повідомила FT, що вона має дозвіл парламенту на відправку військових в Україну з навчальною метою, про що її уряд уже заявляв, але Київ поки не просив про це», — йдеться у публікації.

Щодо можливої реакції росії на відправку литовських солдатів в Україну Шимоніте висловила думку, що Москва вважатиме це провокацією. «Якби ми просто думали про реакцію росії, то не могли б нічого відправляти. Кожного другого тижня ви чуєте, що комусь погрожують ядерним бомбардуванням», — сказала вона.

Водночас прем’єр-міністр Литви висловила сумнів щодо застосування росією ядерної зброї, оскільки радіоактивні опади зачеплять і її територію.

За словами Шимоніте, росія посилює атаки на українську цивільну інфраструктуру, як-от електростанції, школи та лікарні, щоб спровокувати нову хвилю біженців.

Прем’єр-міністр також наголосила, що Литва не збирається шукати чи депортувати українських чоловіків мобілізаційного віку. «Ми не будемо організовувати депортацію чи шукати українських чоловіків у країні, тому що це було б незаконно», — сказала Шимоніте, додавши, що ЄС гарантував їм тимчасовий захист до березня 2025 року.

Водночас вона зауважила, що тим чоловікам, стосовно яких Україна зможе довести, що вони ухиляються від військової служби, може бути відмовлено у постійному проживанні в Литві.

Шимоніте підкреслила, що «дуже хоче допомогти Україні, щоб вона мала потенціал для відновлення Збройних сил і щоб люди, які довгий час воювали, могли відпочити».