Україна може бути Китаєм у центрі Європи — експерт

Україна може вийти на глобальний ринок з усіма товарами та послугами.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Україна може вийти на глобальний ринок з усіма товарами та послугами, без винятку.

«Україна може бути Китаєм у центрі Європі. Це те саме, що у Німеччині, яка виробляє все. Різниця між Китаєм та Німеччиною лише в масштабах та якості. А в Україні знають, як виробляти абсолютно все. Від зерна до супутників, а також літаків, авто, гелікоптерів та кораблів. Тому економічна модель Україна — Китай у центрі Європи. Однак ми не маємо йти шляхом КНР, щодо виробництва найдешевших товарів. Ми повинні йти шляхом Японії, Швеції та Німеччини — роблячи ставку на якість. До речі, в Україні Антонов найнадійніші літаки. Саме від цього ми і повинні відштовхуватися», — каже А. Новак.

На його думку, війна — це час зробити швидкі реформи. Однак реформи не робляться заради реформ. Вони ефективні, коли вони підпорядковані стратегії, що ми змінюємо та заради чого. Тоді це працює. Тобто має бути економічна модель розвитку, а кодекси та закони — це реформи. Однак для цього має бути політична воля та знання, що робити", — зазначає економіст.

Він підкреслив, що Україні треба вийти на глобальний ринок завдяки ВПК.

«Щобільше, військово- промисловий комплекс не може стати локомотивом науково-технічного прогресу. Він вже таким є. Завдання використовувати напрацювання підприємств ВПК у цивільних товарах або ж у товарах подвійного призначання. Наприклад придумали метал для ракет, перекосимо його на цивільні товари», — резюмує А. Новак.