Ексзаступник Генпрокурора розповів, чому у Німеччині заявили про «потрійну проблему» корупції для України

Для ефективнішої боротьби з корупцією в державі, за визначеними найуразливішими корупційними напрямками мають бути створені Ударні сили по боротьбі з корупцією, насправді — постійнодіючі спільні групи з-поміж правоохоронних та органів контролю, які мають виявити, досліджувати, реєструвати і розслідувати корупційні прояви.

Ексзаступник Генпрокурора розповів, чому у Німеччині заявили про «потрійну проблему» корупції для України

Про це в коментарі сказав перший заступник Генерального прокурора у 2014−19 рр Микола Голомша.

«Не чув таких офіційних заяв і фактів, але між тим корупційні прояви в Україні поширені, про це свідчить значна активізація роботи правоохоронних органів в Україні та чисельні факти корупційних проявів серед посадовців різних рівнів. Для ефективнішої боротьби з корупцією в державі, за визначеними найуразливішими корупційними напрямками мають бути створені Ударні сили по боротьбі з корупцією, насправді — постійнодіючі спільні групи з-поміж правоохоронних та органів контролю, які мають виявити, досліджувати, реєструвати і розслідувати корупційні прояви. Такі групи мають бути створені з органів прокуратури, СБУ, Нацполіції, ДБР, БЕБ, НАБУ, а також фінмоніторингу та податкової», — каже М. Голомша.

Він зазначив, що західні партнери, зокрема, США захотіли впевнитися у цільовому використанні коштів і прислали за узгодженням своїх представників, які отримують повну інформацію про цільове використання коштів з наданої нам допомоги.

«Поки не чув, що Німеччина хотіла перевірити цільове використання коштів. Однак, вимога боротьби з корупцією чітко прослідковується у суспільстві. Як я вже зазначив, наразі є активізація діяльності антикорупційних органів. Це свідчить, що корупція в країні є. Бо, що дня бачимо повідомлення, що того чи іншого чиновника притягнули до відповідальності. Тому тут питання до влади, щодо кадрової політики, тому, що це основа в функціонуванні державного апарату і забезпеченням стану законності в державі. Зокрема, й щодо контролю за використанням бюджетних коштів та закордонної допомоги, кожна копійка має бути порахована, а Уряд має звітувати про витрачені кошти, особливо про ті, що використовуються для ЗСУ. Адже після скасування прокурорського нагляду, всі контролюючі функції мали перейти до інших контролюючих державних органів. Це нагальна тема, яка потребує вирішення. Адже має бути тільки правильна кадрова політика з призначення професійних та фахових людей», — каже М. Голомша.

За його словами, Генпрокурор має ініціювати ударні сили для боротьби з корупцією у воєнний час.

«Для цього треба взяти за основу аналіз скарг громадян в державі і на підставі цього визначити напрямки найбільш уражені корупцією. Наприклад, сьогодні зашкалює так звана білокомірцева злочинність. Це зловживання владою або перевищення повноважень, розкрадання. Однак, закон має діяти для всіх. Тому всі державні органи мають бути взірцем виконання вимог Конституції і законів. Ще один напрямок — офшори. Ми бачимо у пабліках інформацію, що той чи інший посадовець купив віллу у Іспанії в іншому зарубіжжі за шалені суми. Третій напрямок — витрачання бюджетних коштів, особливо на зброю, озброєння, амуніцію, загородження і т. п. І таких напрямків є близько 11-ти. За визначеними напрямками мають бути утворені постійні групи. Вони мають дослідити, виявити та внести до реєстру кримінальних проваджень всі корупційні прояви і порушення. Як уже зазначалось, такі групи мають бути створені з органів прокуратури, СБУ, Нацполіції, ДБР, БЕБ, НАБУ, а також фінмоніторингу та податкової. Всі ці органи повинні надати по одному представнику до групи, а представники групи можуть послуговуватись допомогою цілого органу. Але цьому має передувати підготовлена Радбезом Координаційна нарада правоохоронних, контролюючих, державних органів та представників самоврядних органів, — при Президентові, де має бути підготовлена об’єктивна доповідь про стан боротьби з корупцією в державі і на цій основі пропозиція — про створення ударних сил по боротьбі з корупцією. Після чого має бути поставлених 3-х місячний термін виконання Рішення Координаційної наради при Президентові. Нові органи створювати немає потреби, необхідно заставити працювати чинні органи. Якщо об'єднати в одну групу перелічених вище працівників, то ніхто з корупціонерів не зуміє вплинути на виявлені порушення та „затерти“ будь-яку корупційну складову. Адже залучено багато органів. Тому, я переконаний, що за цей період часу буде багато кримінальних проваджень. Я сюди ще б додав зловживання та порушення під час приватизації. Також це стосується контролю приватизованих об'єктів, які є в руках великого бізнесу. В ході цієї робити треба буде дати оцінку всім, цим об'єктам, зокрема, як вони використовуються, чи це все на користь держави і людей. Результативність має перевірятись тільки за вироками судів, а не окозамилюваннями і закриттями справ. І через 3 місяці я б на місці Зеленського поставив би контроль за виконанням рішення Координаційної наради, яка повинна розставити всі крапки над і. Всі повинні затягнути пояси і працювати на перемогу. Без винятку», — каже М. Голомша.

Він підкреслив, що треба перевірити всіх членів наглядових рад.

«Уявіть, що військовий, який стоїть на нулі втрачає життя та здоров'я, отримує меншу зарплату, ніж посадовець, що сидить сьогодні на безпечній території у теплому приміщенні. Тільки в Нафтогазі зарплати на 1000 працівників складають 2,2 млрд. Це спекулятивна структура, які нічого не виробляє, але спекулює, краде та наживається. Як влада може допустити, що провідник отримує 9 тисяч грн, а його керівник 9 млн грн, ну, можливо й не дослівно так, але перевіряти потрібно. Тому все це треба привести у відповідність і згідно до воєнного стану. Адже сьогодні не може бути жирування. А у керівників наглядових рад не може бути зарплата більше, ніж у військових. Крім того, треба скоротити видатки. Можна їздити на дорогах, які є. А солдатам треба дати кошти. Вони мають отримувати 150 тисяч. А той хто воює з початку війни 300 тисяч», — підкреслює М. Голомша.

За його словами, Україні терміново потрібна стратегія національної безпеки. Адже ми країна, що воює.

«В ній мають бути прописані всі виклики та ризики, визначені завдання і дороговкази державним органам. Не тільки корупційні. В концепції має бути закладена безпека держави, від оборонного відомства — до культури. Всі мають рухатися в одному напрямку — до перемоги. Наприклад, в США війни немає, але президент подає на затвердження стратегію Національної безпеки»,-резюмує М. Голомша.

Нагадаємо, що проблема корупції в Україні є «потрійною», оскільки вона впливає на цілі Києва у війні, євроінтеграції та відновленні.

Про це заявив міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн, з посиланням на Tagesschau