Чому Богдан Хмельницький назвав державу Військо Запорозьке, а не Русь, розповів історик

Гетьман Богдан Хмельницький хотів показати традицію свободи кожного громадянина, тому назвав державу Військо Запорозьке. Адже українська державна традиція пішла саме від Війська Запорозького.

Чому Богдан Хмельницький назвав державу Військо Запорозьке, а не Русь
Чому Богдан Хмельницький назвав державу Військо Запорозьке, а не Русь

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Історична логіка Київської Русі та Війська Запорозького відмінні. В нашій історії варто бачити два періоди. Той, що стосується Русі — це феодальний період, бо основою Русі були землевласники, між якими існувала жорстка ієрархія. А Військо Запорозьке прийшло за нових часів, де феодалізм себе вже вичерпав і відбулося становлення буржуазно- демократичних порядків. А Русь впала, тому що модель, в якій вона жила вичерпалася. Однак нові завойовники не стали руйнувати модель, яка раніше існувала», — каже історик.

Він підкреслив, що в 1237 році, за часів орди, на Русі вже не було державності. Адже московські князі не були самостійними, їх призначали з центру. Тому, що призначають губернаторів.

«руська історія на цьому закінчується. В Україні спочатку також. Але не на Волині та Галичині. Адже Галицько- Волинське князівство залишило свою самостійність. Однак поступово феодальні порядки конали, винаходи нових політичних систем, не рятували. Потім виник інший національний проєкт Козацька буржуазія. Однак козацтво шукало державного тіла. І те, що було підтримано Івана Підкову говорило про те, що к молдавському князівству бачили, що в ньому зможуть реалізувати свою суспільно- політичну модель. Зокрема основою моделі була особиста свобода та відсутність кріпацького рабства. Через репресії козацтво мусило десь рятуватися. Вони переїхали до Великого Лугу і там на островах організували кілька республік. Потім з’явилася посада гетьман Війська Запорізького. І це є початком модерної України. Мало того, сама Річ Посполита її визнавала незалежною. Наша держава почала розвиватися з 1578 року. Всі республіки об’єдналися в одну та кинули виклик феодалізму», — каже дослідник.

Він нагадав, що 1638 році Військо Запорізьке зазнало жорсткої поразки. Річ Посполита окупувала Великий Луг — корінну територію держави.

«Ця окупація тривала 10 років. Однак у 1638 році гетьман Богдан Хмельницький відроджує державу Військо Запорізьке. Він назвав державу не Русь, бо вона була пов’язана з феодалізмом, а Військо Запорізьке, яке було державою вільних людей. Відбувся цивілізаційний злам. Богдан Хмельницький хотів показати традицію свободи кожного громадянина. Він хотів, щоб Військо Запорізьке існувало, як республіка. Однак після смерті Богдана Хмельницького утворилася верхівка Війська Запорозького, або ракова пухлина, яка почала відповзати до феодалізму. Таким чином з'явилося Військо Запорозьке Пресвітлого Величества, щоб ліквідувати державу Військо Запорізьке. Так само, як раз з ЛНР та ДНР «, — резюмує дослідник.