ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ

Звернення Голови ВГО «Союз захисту підприємництва» Сергія Доротича до Прем’єр-Міністра України — Гончарука Олексія.

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ

Шановний Гончарук Олексій Валерійович!

Звертаємось до Вас щодо скасування незаконно прийнятої Урядом Володимира Гройсмана Постанови КМУ 823 від 21.08.19.

Зазначена Постанова регулює деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю і була прийнята з грубим порушенням встановленої законодавством процедури!

ПРОСИМО ВІДНОВИТИ ЗАКОННІСТЬ!

Додатково інформуємо:

Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі закон 877) визначає, що державний нагляд (контроль) здійснюється за принципом державного нагляду (контролю) лише за наявності підстав та в порядку, визначених законом.

Заходи державного нагляду (контролю) — планові та позапланові заходи, які здійснюються у формі перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та в інших формах, визначених законом. Виключно законами встановлюються спосіб та форми здійснення заходів здійснення державного нагляду (контролю). Цим законом передбачено підстави для здійснення позапланових заходів.

Частина 2 статті 19 Конституції України визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Натомість пунктом 2 постанови № 823 визначено, що заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю здійснюються у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, тобто у спосіб та формах, які суперечать закону 877. Пунктом 5 постанови передбачено обставини, які є підставами для проведення інспекційних відвідувань, що суперечить вимогам ч. 2 статті 19 Конституції України, статті 259 Кодексу законів про працю України та закону № 877.

Постанова № 823 є регуляторним актом в розумінні закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11 вересня 2003 року № 1160-IV (далі закон 1160). Відповідно, прийняття регуляторного акту має відбуватись за погодженням з уповноваженим органом Державною регуляторною службою.

Згідно відповіді Державної регуляторної служби України, яку було отримано в офіційному порядку, і яка розміщена у публічному доступі за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1L5O5luCtFchP34E3Vx9y87LUTXPVi_nX/view .

В погодженні проекту регуляторного акту — постанови 823, Державною регуляторною службою України було відмовлено, оскільки запропонований проект постанови суперечить нормам статті 19 Конституції України, а також основним принципам державного нагляду (контролю), визначеним статтею 3 закону 877, а саме: здійснення державного нагляду (контролю) лише за наявності підстав та в порядку визначеному законом .

З повагою, Сергій Доротич

Голова ВГО «Союз захисту підприємництва»