Історія України: говоримо про території чи національне державотворення?

Усі суперечки щодо початку відліку сучасної української держави є наслідком того, що ми й досі користуємося москвоцентричним підходом в розумінні нашої історії.

Суть його в тому, що тут розглядається насамперед процес заселення території, формування соціальних зв'язків, розвиток культури, але жодним чином не йдеться про об'єднання цих процесів для головного — творення національної держави як основи для реалізації власного цивілізаційного потенціалу. От і виходить, що була Київська Русь, держава Богдана, трохи УНР, а далі серпень 1991-го і все. У той же час архівні документи говорять про дещо інший хід історії, про державотворчий потенціал українців, про будівництво своєї модерної національної держави навіть попри шаленний тиск сусідів-ворогів.

Саме про це й поговоримо з незалежним дослідником історії України Сергієм Коваленком.

російсько -українська війна ведеться не лише за території, а за цінності. Українці мають знати свою історію і розуміти за що ми боремося. А наші цінності — це свобода. Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Історію української держави Військо Запорозьке не закінчено. Нам потрібно її продовжувати. Тобто розвивати республіканську та демократичну традицію. На жаль, ми ще не можемо реалізувати цю історію до кінця, тому що зовнішні чинники нас пригальмовують. Однак українці мають знати свою історію і розуміти за що ми боремося. Адже сьогоднішня російсько- українська війна ведеться не лише за території, а за цінності. Тобто право бути собою. А наші цінності — це свобода», — каже С. Коваленко.

Він нагадав, що Пилип Орлик був останнім гетьманом Війська Запорізького.

«Саме він запровадив принцип розподілу влад на три гілки, який був зафіксовано в Конституції Пилипа Орлика. Це справді була правова революція», — резюмує історик.