Україноцентризм і економічні виклики сьогодення

У цій програмі будемо говорити про виклики, які стоять перед нашою економікою і шляхи їх подолання.

Ми намагатимемося з'ясувати, яку країну нам потрібно будувати, а відтак яка відповідна економічна модель буде найбільш оптимальною для цього. Та й врешті чим ми збираємося торгувати зі світом — зерном і рудою чи все ж ліквідними промисловими виробами з високою доданою вартістю?

На все це даватиме відповіді гість програми, голова комітету економістів України Андрій Новак.

Завдання нашої економіки знову відновити індустріальний статус країни. Наша ціль не аграрний Гондурас, а щось середнє між Швецією, Німеччиною та Японією. Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Наша перша економічна ціль, відповідно до наших реальних можливостей та потенціалу — це п’ятірка країн Європи. Тобто ми маємо бути в п’ятірці економік Європи після німецької, британської, французької та італійської. Адже ми знаємо, як виробляти абсолютно все. Від голки до космічних ракет. Це означає, що в Україні треба проводити нову індустріалізацію на сучасних технологіях та рішеннях. Мета — максимум доданої вартості всіх складових елементів товарів для виробництва на своїх підприємствах. Тільки тоді ми зможемо забезпечити високий рівень життя українців. Крім того, ми маємо не просто продавати зерно, а продавати зернові вироби. Саме це має бути найбільшою часткою нашого експорту. Адже наш славлений аграрний експорт складається з зернової групи, яка займає дві третини, а з неї більша частина зерно третьої категорії — фуражне (кормове) зерно», — каже А. Новак.

За його словами, завдання нашої економіки знову відновити індустріальний статус країни на сучасному рівні.

«Ми маємо на сучасному рівні виробляти все від голки до ракет. Супутників, авто, автобуси, одяг, взуття, меблі, а також комп’ютери та телефони. Треба завойовувати своє місце. Ми маємо економічно зробити Україну ніби складовою з трьох країн. Це Швеція, Німеччина та Японія. Наша ціль не аграрний Гондурас, а щось середнє між Швецією, Німеччиною та Японією. Немає дешевих шведських, японських чи німецьких товарів, але вони дуже якісні. Наша мета не шукати дешевизну, а заходити в категорію якісних товарів. Ми повинні виходити на рівень виробників всього найякіснішого. А висока ціна товарів — високий рівень зарплати працівників. Тобто високий рівень життя», — резюмує А. Новак.