Чи можлива україноцентрична економічна політика в умовах глобалізації?

Щоб зайняти хоч якусь нішу в системі глобального обміну треба чітко розуміти з чим туди йти та які глобальні послуги пропонувати.

Усі роки української незалежності наші керманичі співали «оди радості» дешевій робочій силі, яка «приваблюватиме інвестиції» та аграрній економіці, яка завалить зерном півсвіту, а нам принесе добробут і щастя. Життя показало всю провальність та антисоціальність політики українських керманичів. Політики, яка значною мірою й привела до війни, бо перетворила нашу країну на таку, що почала здаватися легкою здобиччю рашистам. Тому проблема не лише в тому, щоб дати гідну відсіч московитам, а щоб вже нині закладати основи для будівництва країни загального добробуту. Країну без монопольно-олігархічних кланів, які власне і формували українську владу останні десятиліття. Інакше на нас знову хижо позиратиме потенційний агресор і війна знову стане невідворотною.

Що з нашою економікою не так, що ми можемо запропонувати світу й на що розраховувати навзаєм — говоримо з головою комітету економістів України Андрієм Новаком.

Воєнний стан не є перепоною для економічних змін. Однак для цього має бути дороговказ — економічна модель або економічна стратегія. Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Війна — це завжди поштовх до розвитку та прогресу технічного або технологічного, організаційного чи логістичного. Адже війна змушує сторону, яка захищається, акумулювати всі резерви. Наразі в Україні створені нові підприємства. Зокрема, з виготовлення безпілотників, бронежилетів та інших засобів захисту. Навіть легкого озброєння. Все вдосконалюється та модернізується. Також ми бачимо активізацію ВПК. Те саме має відбуватися і у цивільних сферах. Однак для цього має бути дороговказ — економічна модель або економічна стратегія. Ми маємо стратегічно визначитися, що ми будуємо. Адже Україна поки не визначалася, яку модель вона будує. Зокрема аграрну, індустріальну, постіндустріальну, змішану або логістичну? Наразі інвестори не розуміють, у що вкладатися в Україні. Тому треба визначитися з економічною моделлю та оголосити її. Це має зробити парламент. Тоді в країні буде працювати економічна система, хто би не прийшов до влади. Наприклад, як в США або Британії», — каже А. Новак.

На його думку, тільки завдяки такому рішенню країна стає розвиненою та належить до першої категорії країн. Наразі Україна належить до четвертої категорії.

«Адже ми не визначилися, що будуємо. А без цього прогресу не буде. Через кілька років після перемоги ми зіштовхнемося з тим, що українцям і далі доведеться виїжджати з країни, щоб себе прогодувати», — каже експерт.