Про заборону VPN-сервісів і анонімайзерів

Держдума агресора-РФ прийняла в першому читанні поправки в закон «Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації», серед іншого передбачають заборону анонімайзерів — засобів для обходу заблокованих ресурсів.

Держдума агресора-РФ прийняла в першому читанні поправки в закон «Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації», серед іншого передбачають заборону анонімайзерів — засобів для обходу заблокованих ресурсів.

Згідно з ними власники анонімайзерів і VPN-сервісів не зможуть надавати доступ до сайтів, які заблоковані на території Росії.

Також Роскомнадзор отримає право блокувати сайти, де буде розміщена інформація про засоби обходу блокувань. Згідно з цими поправками оператори пошукових систем будуть зобов’язані припинити видачу посилань на інформаційні ресурси, включені до переліку Роскомнадзора, на території країни.

Експерти раніше пояснювали, що під поправки можуть потрапити магазини додатків, включаючи Google Play, AppStore і інші, так як на них доступні засоби обходу блокувань. До того ж різні програмні платформи типу операційних систем і їх технічні портали, наприклад портал техпідтримки Microsoft, який описує настройку VPN в різних версіях Windows, популярні браузери, які пропонують можливість обходу блокування, зокрема, Opera, яка вбудувала в свій браузер VPN-сервіс. Схожі опції присутні і в версії Chrome для Android (функція економії трафіку), і в браузері Safari (стиснення трафіку) від компанії Apple.

У найближчий час подібних кроків потрібно чекати і від українських можновладців.

Так, під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки, яке відбулося 29 червня, на якому розглядалися питання найпотужнішої кібератаки на інформаційні системи підприємств та відомств України, яка розпочалась 27 червня, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов сказав, що при кібератаці «- активно використовувались системи „сірого інтернету“, зокрема, можливості VPN, ТОR тощо, які активно рекламуються на російських ресурсах, доступ до яких було заборонено рішенням РНБО». Усунення цих можливостей лежить в площині законодавчого забезпечення, «…законопроект вже напрацьовано та буде внесено найближчим часом до парламенту», додав він.

Олександр Турчинов поінформував присутніх, що напрацьовані Національним координаційним центром кібербезпеки конкретні заходи будуть покладені в основу рішення РНБО, яке має відбутись найближчим часом.