Верховний Суд розпочав розгляд справи про часткове скасування Постанови Верховної Ради про чергові місцеві вибори

Подання позовних заяв місцевими радами обумовлено тим, що 12 червня цього року Кабінет Міністрів України у масовому порядку, з грубим порушенням принципу добровільності у процесах об’єднання територіальних громад, волюнтаристським шляхом склав переліки територіальних громад по всім областям України та на власний розсуд об’єднав їх

Верховний Суд розпочав розгляд справи про часткове скасування Постанови Верховної Ради про чергові місцеві вибори

Учора, 14 вересня, Верховний Суд розпочав розгляд справи за позовами семи місцевих рад до Верховної Ради України. Органи місцевого самоврядування просять частково скасувати Постанову № 795 від 15 липня 2020 року про призначення чергових місцевих виборів. Позивачі оскаржують її в частині пункту 5. Він звучить так: «Чергові місцеві вибори не поводяться у разі призначення перших виборів». Про це i-ua.tv заявив представник позивачів Юрій Спектор.

«Подання позовних заяв місцевими радами обумовлено тим, що 12 червня цього року Кабінет Міністрів України у масовому порядку, з грубим порушенням принципу добровільності у процесах об’єднання територіальних громад, волюнтаристським шляхом склав переліки територіальних громад по всім областям України та на власний розсуд об’єднав їх. Це викликало масове незадоволення серед місцевих мешканців.

До окружного адміністративного суду міста Києва надійшло понад 150 позовів сільських та селищних рад. Вони оскаржують розпорядження Уряду щодо затвердження перспективних планів формування ОТГ, а також розпорядження про затвердження територій та адміністративних центрів територіальних громад. Розгляд справи у Верховному Суді я б охарактеризував як верхівку цього айсберга. Наразі 7 місцевих рад оскаржують ключовий аспект всієї юридичної проблеми. Це так званий пункт 5 Постанови ВРУ № 795.

Ні для кого не є секретом, що ті місцеві ради, які зверталися до ЦВК і запитували, чому на їх територіях проводяться не чергові місцеві вибори, а якісь незрозумілі перші вибори до зовсім інших представницьких органів, — отримували від ЦВК однакові за шаблоном відповіді з посиланням на цей самий пункт 5. Оскільки Верховна Рада свідомо допустила ситуацію, коли чергові місцеві вибори можуть бути не проведеними, то ЦВК скористалась цим і прийняла Постанову № 160 та призначила перші вибори сільських, селищних та міських рад на всій території України. По суті, станом на зараз, чергові місцеві вибори взагалі не пройдуть у жодній сільській або селищній раді.

Зрозуміло, що незадоволені ради звернулися до Верховного Суду України. Це єдиний орган, який розглядає по як суд першої інстанції позовні заяви до Верховної Ради про оскарження її актів, але лише з мотивів їх незаконності.

Сьогодні відбулося відкриття розгляду справи. Воно розпочалося з кількох клопотань представника Парламенту. Його юрист був категорично налаштований і не бажав допустити розгляду судом цієї справи. Клопотання представника Верховної Ради зводилося до того, що справу розглядати не потрібно, а провадження підлягає закриттю, бо місцеві ради не мають права подавати позовні заяви проти парламенту. Як представник більшості позивачів у справі я виступив із запереченнями, де в доволі гострих виразах окреслив позицію Верховної Ради як таку, що не вважає Україну демократичною та правовою державною. Верховна Рада по суті стоїть на позиціях закріплення безправ’я та безпорадності територіальних громад, заперечує їх право на доступ до правосуддя і намагається створити становище, коли вони не можуть звернутися до суду взагалі, а суд не може здійснити контроль законності дій суб’єктів владних повноважень.

Дискусія була дуже гострою, і суд, як нам всім здавалося, довго радився у нарадчій кімнаті. Але, на щастя, Верховний Суд відмовив у задоволенні клопотання Парламенту. Потім представник Верховної Ради заявив друге клопотання знову про закриття провадження, але уже з інших підстав. В цьому клопотанні також відмовили. Таким чином, розгляд справи продовжується. Це означає, що громадяни України, які спостерігають за перебігом цієї справи, можуть розраховувати на те, що справа буде вирішена по суті, і судове рішення буде ухвалено на користь українського народу. Принаймні, я висловив таке сподівання у залі суду. В іншому випадку, якщо ця справа не буде вирішена в суді, цей спір буде вирішено на вулицях та майданах".