Володимир Волков: КП «Зеленбуд» воює з історичною пам’яттю

«Була вказівка від Кличка прибрати цей непотріб», — сказали «зеленбудівці» братові Івану.

Володимир Волков: КП «Зеленбуд» воює з історичною пам’яттю

Наприкінці минулого тижня працівники печерського «Зеленбуду» здійснили на Аскольдовій Могилі неподобство. Чиновницькі функціонери взялися воювати проти пам’яті полеглих на війні з Росією. Вони не дозволили громадськості повернути меморіальні знаки «Іловайськ», «Дебальцеве» та «Донецький аеропорт» на своє місце після реставрації. На очах у брата Івана — послушника храму Михайла Чудотворця, «зеленбудівці» закатали фундамент пам’ятників у асфальт. Про те, чому чиновники вдалися до такого нахабства, i-ua.tv запитав у лідера Української військової організації: «спас — 23» Володимира Волкова.

— Що забув на Аскольдовій Могилі «Зеленбуд»?

— Працівники «Зеленбуду» сказали братові Івану, що це — їхній парк і народ України до нього немає жодного відношення. А отже, вони можуть у ньому робити все, що завгодно. Утім, ми чудово розуміємо, що функціонери «Зеленбуду» — лише наймані працівники. Вони відповідальні лише за підтримку порядку і вчасне висадження квітів. Утім, у «зеленбудівців» є власне трактування ситуації. То на бордюрах, то на асфальтах, то на пересаджуванні квітів з одного місця на інше, вони намагаються відмити гроші. Вони «списують» на цей парк в середньому, 15 — 20 мільйонів на рік.

— У них був якийсь офіційний документ про те, що пам’ятники, після реконструкції неможна повертати на своє місце?

— Ні. І це — викликає здивування. Тим паче, новий керівник Печерського «Зеленбуду» Ігор Білий, раніше працював першим заступником керівника КП «Благоустрій». Тому, на необхідності документів і їх правильному оформленні він розуміється, як ніхто інший. Тим не менш, «зеленбудівці» діяли віроломно і, що називається, на бандитський манер. Їм на допомогу прийшли поліціянти. Під їх захистом «зеленбудівці» засипали фундамент пам’ятників і закатали все під асфальт. Наразі, меморіальні знаки знаходяться на подвір’ї церкви Миколи Чудотворця, де проходила їхня реставрація.

— Як вони пояснювали свої дії?

— «Була вказівка від Кличка прибрати цей непотріб», — сказали вони братові Івану.

— Так раніше київська влада не висловлювала жодних застережень проти меморіалу.

— План розбудови меморіалу затвердив ще в 2014 році тодішній виконувач обов’язків голови КМДА Володимир Бондаренко. Відповідно до нього, на Аскольдовій Могилі поховали одного з євромайданівців, а пізніше — добровольця та мецената Марка Грегорі Паславського. Крім того, відремонтували тамтешню капличку. Влада грошей на меморіал не давала. Усе залежало від наших можливостей, тому ми у 2015 відкрили пам’ятний знак «Іловайськ», у 2017 — «Дебальцеве», а в 2018 — «Донецький аеропорт». Що цікаво, «Дебальцево» поставили за підтримки КМДА. Ми з’ясуємо, хто «Зеленбуду» дав таку антизаконну вказівку. Утім, громадськість має побоювання, що така «акція» має далекоглядні плани.

— Як громадськість оскаржуватиме злочинні дії КП «Зеленбуд»

— Я запрошую всіх на віче, яке відбудеться 3 квітня. На мою думку, необхідно провести обговорення цієї жахливої події і дати їй належну правову та державницьку оцінку. У чому завинив меморіал нашим полеглим? Нехай ситуацію пояснять президент України Володимир Зеленський та мер Києва Віталій Кличко. Саме тому, я вважаю за доречне, подати позов проти КП «Зеленбуд».