Олег Шрам: відсутність системи органів військової юстиції в Україні — розкіш, яку держава не може собі дозволити

  • 1954

В країні триває дискусія щодо створення системи органів військової юстиції. Відсутність цієї системи — розкіш, яку наша держава не може собі дозволити, допоки існуватиме рф в сьогоднішньому вигляді.

Олег Шрам: відсутність системи органів військової юстиції в Україні — розкіш, яку держава не може собі дозволити

Про це заявив голова ГО «Рада громадського контролю» Олег Шрам.

А тим часом, КАС ВС 28 квітня ц.р. залишив в силі попередні рішення судів у справі № 640/22780/19 про поновлення на військовій службі А. Матіоса, який особисто на посаді головного військового прокурора зробив все, щоб скомпрометувати саму ідею військової прокуратури, а будь-яка згадка про неї та військову юстицію в цілому в суспільстві асоціювалися з його особою та викликали лише негативні емоції.

Суддя КЦС ВС, д. ю. н., професор, член-кореспондент НАПрН України С. Погрібний як науковець щодо створення військових судів (як спеціалізованих судів у системі військової юстиції):

«Створення військових судів суперечитиме ст. 125 Конституції України (створення надзвичайних та особливих судів не допускається). Без внесення змін до Основного Закону України неможливо запровадити і створити військові суди. Також треба внести зміни до Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ і до процесуальних кодексів, у яких передбачити компетенцію військових судів. Лише після цього можна було б перейти до створення таких судів, на що підуть роки, оскільки вже 3 роки не створена ВККСУ, не функціонує ВРП».

Цікаво

Як тоді на думку С. Погрібного бути зі створеним та діючим з 2019 року Вищим антикорупційним судом як постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України, завданням якого є здійснення правосуддя у корупційних і пов’язаних із ними кримінальних правопорушень та судового контролю за досудовим розслідуванням цих кримінальних правопорушень, вирішення питання про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави у випадках, передбачених законом, у порядку цивільного судочинства, а віднедавна і здійснення правосуддя у справах про застосування санкції, передбаченої п. 1−1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», у порядку адміністративного судочинства?

Протилежна та очевидно раціональна позиція іншого судді ВС — О. Ткачука в інтерв’ю «Цензору»:

«Я тривалий час обстоюю думку про те, що в Україні вже давно потрібно було відновити військові суди для того, щоб була єдина система військової юстиції, де є також військова служба правопорядку і спеціалізована військова прокуратура.

Наскільки реально нині швидко відновити військові суди, якщо депутати ухвалять відповідний законопроєкт, адже ВККС, яка мала б проводити конкурси, не сформована?

— У нас є спеціальний механізм обрання судів. Це робиться через конкурс. За винятком випадків, передбачених законом. Так написано в Конституції. Тобто існує механізм призначення суддів президентом і без конкурсу. І якщо його використати, то за місяць такі суди можна створити. Я думаю, війна — це якраз можливий випадок задіяння спеціальної процедури призначення суддів".

Дійсно, в ст. 128 Конституції України встановлено наступне (дослівно): «Призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом».

Власна позиція

Відсутність системи органів військової юстиції — розкіш, яку наша держава не можемо собі дозволити допоки існуватиме рф в сьогоднішньому вигляді.