Максим Барішников: росію можуть виключити з ООН до кінця року

Сам факт перебування Росії в Раді Безпеки ООН є серйозною загрозою міжнародному миру та безпеці, оскільки ця держава-агресор, держава-терорист блокує будь-які спроби відновити міжнародний правопорядок у світі та захистити Україну від російської агресії.

Максим Барішников
Максим Барішников

З нинішнім членством в ООН росія не є ні частиною ради, ні її членом, адже не пройшла офіційну процедуру вступу в ООН — тому росія негайно має припинити своє фіктивне членство в ООН. Таким чином росія не матиме права вето в ООН, яке блокує багато мирних рішень. Тож як росія потрапила до Радбезу ООН, чи зупинить її виключення війну в Україні, розбиралися з адвокатом Максимом Барішниковим.

Як після розпаду радянського союзу в ООН опинилася рф?

Вивчав багато документів, але для мене досі не зрозуміло, яким чином тодішнє керівництво ООН пішло на пряме порушення статуту Організації Об’єднаних Націй. Оскільки 3-тя та 4-та статті Статуту ООН (а це Конституція цієї найбільшої в світі міжнародної організації) чітко визначає: щоб набути членство в ООН, необхідно виконати наступні умови. Жодних з них не було виконано рф. А до цього ще додається 110 стаття, щодо ратифікації статуту ООН відповідно, яка не була виконана. Таким чином, дуже дивно, як росія потрапила в ООН.

В 1991 році радянський союз припинив своє існування. Юридично це було закріплено мінською угодою про створення СНГ. Далі держави, які утворилися на теренах колишнього радянського союзу, а це була частина з тих республік, що були його членами, крім країн Балтії, на зустрічі в Алмати вирішили надати росії права, які мав срср. Але це не означає автоматичної передачі права голосу в ООН та в якості постійного членства в Раді безпеки ООН. Адже статут ООН не передбачає такої можливості. Проте тодішній керівник рф Єльцин написав листа до керівника ООН, в якому проінформував, що в ООН замість срср буде росія. На підставі чого вона там буде, було не відомо. Також це питання мали винести на голосування в ООН, проте такого голосування не було, щодо рф. Проте всі інші члени ООН через нього пройшли. Крім того, рф ніколи не було серед країн засновниць ООН та згідно положень статуту ООН ніколи не перетворювалась на країну члена. Рф прямим обманом потрапила до ООН. Це була афера, ніколи рф, як країна, не набувала статусу країни члена ООН, відповідно до статуту ООН. Російські представники заявляють, що рф є країною посвідчувачем срср.

Чи можуть інші держави-члени ООН не визнавати росію членом ООН?

Наша ініціативна група як раз має кілька цілей. Перша ціль якраз — проведення широкої інформаційної компанії, для того щоб громадськість та спеціалісти в різних країнах, які є членами ООН, дізнались про ситуацію з фіктивним членством рф. Зокрема, дізнались про документи, які існують та яких немає відносно перебування рф в ООН. Тобто наша ініціативна група намагається винести це питання на порядок денний. Зокрема, про те, що рф без належних документів в кінці 1991 року росія просто замінила табличку, прибравши срср. Будь-який юрист розуміє, що неможливо, змінивши табличку на столі, змінити суб’єкта відносин. Друга наша ціль — позбавити рф зловживати правами, які їм не належать. По- трете, це надання певних преференцій для України, як держави, яка потерпає від агресії рф. Країни- члени можуть набувати членство ООН через голосування в Генасамблеї, але тільки за умови, що вони поважають принципи міжнародного права та положення статуту, яке прямо забороняє ведення агресивної війни, або невизнання міжнародно визнаних кордонів. Наразі рф порушує ці правила та умови. Тобто, якби вони зараз забажали стати країною членом ООН, то за формальними ознаками вони б не змогли цього зробити. Росія абсолютно незаконно користується правами члена Ради безпеки ООН.

Тобто рф вже можна виключити з ООН, бо її представники закривають очі на звірства в Україні?

По-перше, рф неможливо виключити з членства, яке воно ніколи не набувало. Тобто лише можна визнати факт відсутності будь-яких прав на таке членство. По-друге, рф не закриває очі на численні військові злочини, а чинить їх. Стосовно представників діючої влади рф, то нагадаю, що під час Нюрнбергу судили не тільки керівників партій, але й численних міністрів, які сприяли приходу до влади фашистів. Сприяли розв’язанню та веденню агресивної і незаконної війни в Європі та на інших континентах. Тому дуже б сподівався, щоб всі ці особи, які сприяють рф на своїх посадах, зокрема в МЗС, чи в інших міністерствах та відомствах, понесуть відповідальність передбачену, як національним законодавством, так і міжнародним правом. Нагадаю, що були випадки, коли ООН та Радбез ООН діяли спільно, заради досягнення миру. Можемо згадати війну в Кореї. Де б зараз була південна держава, якби не втручання військ ООН. Її б скоріш за все не було. Де б зараз був Кувейт?

Кінцева мета — покарати агресивне керівництво рф. А показником успішності чи просування є петиція Kick Russia out of the UN. Запрошує всіх зацікавлених її підписати в інтернеті.

Як притягнути до відповідальності винних за злочини в Україні. Чи є якість механізми?

Механізмів дуже багато, починаючи зі створення міжнародних трибуналів, і завершуючи законодавством самої рф. Кримінальний кодекс рф, передбачає покарання за початок та ведення агресивних війн. Якщо уявити незалежний суд рф, то він мав би достатньо інструментів для того, щоб притягти винних до відповідальності, навіть на підставі діючого кримінального кодексу рф. В Україні також є відповідні положення цього кодексу. Також існують міжнародні трибунали та міжнародний кримінальний суд.

Чи зможе зупинити війну в Україні виключення рф з ООН?

Заборона на участь рф в ООН та Раді Безпеці ООН, приведе до того, що ці органи і Генасамблеія і Рада Безпеки, зможуть ефективно втілювати ці кроки, які передбачені статутом ООН. Зокрема, це введення миротворчих контингентів, покарання країни агресора, розведення військ. Тобто це всі ті інструменти, які наразі неможливо собі уявити.

Як швидко можна вигнати рф з ООН?

Готовий, щоб це відбулося вже завтра. Не виключаю, що це може статися до кінця року. За останні кілька місяців відбулися титанічні зміни, щодо відношення світу до рф. Тому це цілком можливо.