Володимир Пилипенко: «Армія рф розвалюється»

Поки росія погрожує загальною мобілізацією та наносить удари по об’єктах критичної інфраструктури з метою продовжити терор та влаштувати екологічне лихо в Україні, за словами глави Мінюсту України Дениса Малюськи, країни Заходу досягли згоди щодо передачі Україні заморожених золотовалютних резервів рф.

Володимир Пилипенко
Володимир Пилипенко

Правда для цього потрібен спеціальний юридичний механізм. Крім того, в мережі виникла дискусія, які покарання мають отримати російські вчителі, які приїхали виклади в Україну, а також, яке покарання мають понести українці, які співпрацювали в окупації з колаборантами та окупантами. Шукали відповіді на ці питання разом з народним депутатом VI-VII скликань, керівником Українського центру соціально-правових досліджень, Володимиром Пилипенко.

Обстріл критичної інфраструктури в Харкові, в Кривому Розі, чому рф намагається зробити екологічне лихо в Україні, як німці в 1944 році, та яке за це має понести покарання?

— Рашисти обстрілюють об’єкти інфраструктури та б’ють по мирних мешканцях та жилих будинках в Харкові та дамбі в Кривому Розі, яка не становить жодної військової загрози, від безсилля. Тому ми можемо говорити про систематичне порушення женевських конвенцій. Тобто про порушення законів та звичаїв війни. Таке порушення в міжнародному праві визнається, як воєнний злочин. За них потрібно відповідати не тільки в національних судах, а й в міжнародних. Всі ці масові ракетні атаки відбуваються цілеспрямовано по критичній інфраструктурі та житлових об’єктах. Це такий план, а не помилка пілота, це політика знищення українців та української території. Все це воєнний злочин. За всі ці дії будуть відповідати не лише ті, хто здійснював пуск, а й ті, хто розробляв план знищення української нації. Тобто вище політичне керівництво.

Крім того, нам необхідне озброєння, яке може захистити від пусків ракет з Каспійського моря.

Країни Заходу досягли згоди щодо передачі Україні заморожених золотовалютних резервів рф. Про який саме механізм йдеться?

— Завдяки цьому механізму вдасться притягнути росію до відповідальності. На державу накладають санкції — це своєрідний вид відповідальності. А фізичних осіб притягують до міжнародної кримінальної відповідальності. Санкції, які діють проти рф та які ще будуть накладені, дадуть свій ефект. В ЄС та США заявили, що ніхто не буде знімати жодних санкцій проти рф. Вже готується певний міжнародний договір, завдяки якому заморожені активи рф, можуть передати Україні в якості компенсації за заподіяну шкоду. Йде мова про позасудовий порядок передачі майна. Будь- яка держава має імунітет та її особисте майно користується імунітетом. Але можна накласти стягнення в судовому порядку на майно державних корпорацій та підприємств росії, які є по всьому світу, а також на майно приватних компаній та олігархів, які підтримують збройну агресію. Тобто треба здійснити судову конфіскацію всіх міжнародно арештованих активів.

Треба дочекатися закінчення війни?

— Для цього не потрібно чекати закінчення війни, яка мінімум закінчиться звільненням всіх територій, а максимум розвалом росії.

Яких ще санкцій не вистачає, щоб зупинити росію?

— Санкцій проти рф багато, але їх ще недостатньо багато. Але ми побачили, що санкції вже наклали і на народ росії. Маю на увазі рішення анулювання видачі шенгенських віз з країнами Балтії та Польщею. Адже росіяни підтримують цю війну, а тому несуть колективну відповідальність. Тому в 21 столітті міжнародне право відчуло новий вид санкцій, які можуть накладатися. Але зупинити цю імперію зла можуть ЗСУ завдяки озброєнню, яке надає світове співтовариство. Яскравий приклад, контрнаступ та звільнення окупованих територій. А санкції проти рф та її громадян допомагатимуть переломити хід цієї війни. Всі росіяни мають відчути відповідальність за те, що коїться.

В рф хочуть оголосити загальну мобілізацію, до чого це може призвести, як має реагувати світ?

— Чи вірите ви в те, що в рф буде загальна мобілізація юридично. Та навіть, якщо вона буде оголошена, чи буде вона виконана. В рф кидають у бій непідготовлених людей. Збирають по тюрмах злочинців та розвішують всюди оголошення про те, що треба йти на службу за контрактом. Суспільство рф боїться та не хоче воювати. Навіть якщо загальна мобілізація буде оголошена юридично, це буде означати, що росія визнає свою поразку. Крім того, мобілізація в рф не буде вдалою. Не можна мобілізувати ще кілька мільйонів росіян на війну, якщо вони сьогодні воюють зброєю, яка була виготовлена 50 років тому. Вони використовують снаряди, які списані. Тому виникає питання, як озброїти всю цю армію. Ми побачили, що армія рф — колос на глиняних ногах, який просто розвалюється. Тому мобілізація не досягає своїх цілей та росія програє війну.

Українські вчителі на тимчасово окупованих територіях скаржаться, що російські загарбники змушують їх ходити на роботу. Яке мають понести покарання вчителі, які співпрацювали з окупаційною владою?

— Необхідно розділяти. Адже колаборант- це той, хто добровільно погодився на співпрацю з ворогом. Це той, хто зрадив нашу державу та український народ. Таких людей треба встановлювати та карати. Є партизанський рух, який поширений на окупованих територіях. Вони знають, хто є колаборантом, а хто ні, та кого необхідно знищити. Тому при звільненні окупованих територій у кожному конкретному випадку треба підходити з точки зору відповідності закону та кримінального кодексу України.

Якщо людину примушують, то це є порушенням міжнародного права, законів та звичаїв війни. Україна має чітко відділити тих, хто навмисно чинив їй шкоду, та тих, хто вимушено там залишився та чекав визволенням ЗСУ.