Олексій Буряченко: «На саміті G20 путін отримає політичного ляпаса»

Індонезія заявила, що лідери 17 держав підтвердили свою участь у саміті G20, який пройде 15−16 листопада. Головне питання, яке зараз задають українці, чи зустрінуться на ньому в. путін та В. Зеленький та чи не підштовхнуть Україну після саміту до перемовин з рф. Крім того, після регулярних обстрілів інфраструктури, в Україні відкрився ще один фронт — енергетичний.

Олексій Буряченко
Олексій Буряченко

Тож поговоримо про саміт G-20 та енергетичний фронт з кандидатом політичних наук, керівником «Міжнародна асоціація малих громад» Олексієм Буряченком.

Чи бойкотуватимуть путіна і що готують на з'їзді світових лідерів?

— в. путін на саміті G20 сподівається на перемовини не з Україною, а з США. Але є позиція Білого дому та Байдена, що ніяких перемовин на полях саміту американська сторона не планує з російською стороною у будь-яких форматах. Перемовини з Україною також малоймовірні. Президент України з цього приводу має чітку позицію. Тобто після спроб незаконної анексії ні про які перемовини мова не йде. Єдина підстава для перемовин — це звільнення територій від загарбників станом на 1991 рік. Лише після того, як вони підуть з України та будуть певні контури визнання своєї провини в рф та репарацій, це може стати фундаментом для процесу перемовин. Але тут ми маємо розуміти позицію Індонезії, адже її керівництво запросило на саміт, як керівництво рф, так і керівництво України. Адже президент Індонезії, в першу чергу, думає про свою країну, пробуючи помирити Україну та рф на полях саміту G20 на Балі. Проте є найсвіжіша позиція президента України Володимира Зеленського — якщо путін буде на G20, то там не буде України. Тобто G20 потрібно визначитися, вони з цивілізованим світом, чи вони з країною терористом.

Крім того, В. Зеленський буде підіймати питанняна саміті про виключення рф з G20. Якщо ж рф візьме участь в заході, і туди поїде путін, то Україна брати в ньому участь не буде.

Проте на сьогодні найголовніше, що постало питання про виключення росіїзG20. Цю ініціативу Зеленського світові лідери сприймають абсолютно серйозно. Якщо 15 країн офіційно відмовляться від участі в саміті, якщо там буде в. путін, то переконаний, що наступним питанням станевиключення або хоча б призупинення участі російської федерації вG20.

Мені важко уявити, як країни, економіка яких складає 85% економіки світу, і 75% ВВП, як вони сідають за стіл з путінським режимом? Адже про що зараз цивілізованим країнам можна говорити з путіним? Адже він має мізерну долю в світовій економіці. Крім того, він спричиняє величезну кількість проблем іншим світовим економікам через терор та агресивну політику. Це і енергетична та гуманітарна криза, через блокування зернового коридору. Переконаний, що цивілізовані країни не будуть сидіти за одним столом з терористичним путінським режимом та з путіним особисто.

Тобто Мінська- 3 на саміті G20 не буде?

— В будь- якому випадку не буде. США мають чітку позицію — жодних перемовин з рф на полях G20. Зараз ситуація така, що будь- які перемовини без України вестись не можуть. А Україна не збирається платити своїм суверенітетом за чиїсь «хотелки».

Україна готова до перемовин. Умови озвучив президент Зеленський — це перш за все звільнення від загарбників українських територій. Потім це стане фундаментом, щоб далі говорити про репарації, про визнання вини рф та Гаазький трибунал над злочинним путінським режимом. Україна не готова до перемовин з терористом.

Які найголовніші теми будуть на саміті G20 та чи буде серед них Україна?

— G20 — це перш за все про економіку, фінанси та банківську сферу. В попередньому порядку денному були екологічні, енергетичні та логістичні, а також гуманітарні питання. Але рф в кожен з цих блоків внесла свої корективи та знищила весь порядок денний. Зараз немає остаточно затвердженого порядку денного саміту G20.

російсько-українську війну не можна сприймати, як щось окреме, а всі питання, які мають обговорюватися на G20 — взаємопов’язані. Тому росію, як державу терориста, треба ізолювати.

Чи варто підіймати питання ризиків, що рф застосує ядерну зброю, адже зараз ведеться дуже багато розмов про це?

— Це має бути темою G20. Адже економічна тематика безпосередньо пов’язана з політичною. Можемо тільки уявити, як постраждає світова економіка та в яку зону турбулентності вона може увійти, якщо путін вирішить застосувати якийсь незначний елемент ядерного контексту. Це насправді руйнує всі домовленості. Адже це руйнує архітектуру світової безпеки, а разом з нею все в економічному світі. Адже не буде банківських послуг, буде знищено ланцюжки, які пов’язують країни Азії та ЄС. Рецесія зайде в таку стадію, що багато країн не зможуть з нею боротися. Таке застосування ядерної зброї може привести до каскадного падіння усіх економік світу та приведе до абсолютно неконтрольованих наслідків. Тому саме це питання має першим проговорюватися на G20.

Чи треба підіймати питання енергетики. Адже Україна через обстріли інфраструктури може просто замерзнути

— Так званий енергетичний фронт стосується не тільки України. Він стосується всієї Європи. Адже Україна доєдналася до єдиної енергетичної системи ЄС. Ми чудово розуміємо, що в ЄС є нестача газу та нафти. Чим ближче до опалювального сезону, тим спекуляція на ринках може бути більшою. Але впевнений, що Україна разом із партнерами — США, Британією та іншими країнами вибудує енергетичний Рамштайн. Туди увійдуть майже всі країни антипутінської коаліції по військовій тематиці.

Тобто путін має отримати дипломатичного ляпаса на G20?

— Так. Ні про які прориви на G20 для російської сторони та особисто для путіна мова не йде. І немає значення, чи він туди полетить чи включиться інтернетом. Адже 75% країн G20 стоять на стороні України. Тому в будь-якому випадку це буде дипломатичний і політичний ляпас для путіна і для рф. Питання тільки в одному, наскільки він буде відчутний.