Новий потік біженців з України: чи приймає Європа та куди їхати

Через енергетичну кризу в Україні в Європі знову готуються до потоку біженців. Якщо в Німеччині біженцям дуже важко знайти місце, то Польща і Румунія продовжують готуватися до прийому українців. Тож куди поїхати та скільки обійдеться житло, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Новий потік біженців з України: чи приймає Європа та куди їхати

Привітна Румунія

З 24 лютого на кордонах Румунії утворилися великі черги. В цій країні надавали безкоштовний прихисток для багатьох українців. Наразі у Румунії не приймають біженців у всіх населених пунктах, як це було раніше. Нині у деяких містечках селять українських дітей із дитбудинків. Проте через енергетичну кризу українці знову їдуть і питання розміщення вирішується.

Один з варіантів евакуація до Румунії — Програма має назву 50/20 та діє до травня 2023 року до початку сезону.

Можлива подача на допомогу від ООН — 110 євро в міс на людину) (протягом максимально 3х міс) є

Для проживання у готелі — не обов'язково оформления статусу, необходимо лише показати український паспорт. Біометричний паспорт надає можливість знаходиться на території ЄС — сроком до 3х місяців.

Для отримання допомоги необхідно окремо їхати до Бухаресту та особисто подати документи для оформлення статусу та допомоги. Безкоштовно надають квитки на потяг для українців.

Чи є інтернет у готелях?

— Можливо, але ми радимо мати свій 4G купити сім карту и без проблем працювати та навчатись.

Чи є пральна машина?

Звичайно, але в залежності від готелю може бути використання за мінімальну додаткову плату.

Чи є опалення у готелі?

Звісно є, газове або кондиціонером.

Чи можна з тваринами?

Так, але в деякі готелі, лише маленькі орієнтовно до 5 кг. + мати усі документи та оплатили проїзд за них.

Що брати з собою?

Для вашого комфорту: эл чайник, фэн, подовжувач, можливо чашку та посуд щоб помити фрукти і т. д. Кімнатні тапки и маленьку ковдру фліс.

Гостинна Польща

В Польще вже важко знати місце, але у Познані зараз багато маленьких квартир здають (ну, за гроші, звісно) — якраз для одного-двох. Але там велике місто і вже можна пробувати їхати для того, щоб знайти там роботу і жити. Бо безкоштовного житла там на всіх не вистачить. Тим паче, претендують на нього жінки з дітьми.

Українські біженці спровокували справжній бум на польському ринку нерухомості. Наші заробітчани активно купували житло у сусідній країні і раніше. Але з початком війни попит і на покупку, і на оренду квартир у Польщі зріс щонайменше на третину.

Що штовхає цінники нагору

За даними польського агентства Otodom, за підсумками третього кварталу цього року ціни на житло у великих містах зросли на 12,7%, а у містах із населенням до 50 тисяч осіб — і зовсім на 18%.

Зростає й оренда — за три квартали ставки збільшилися на 30%.

Вже зараз є проблеми із пошуком житла, причому з ними стикаються як українські біженці, так і поляки. За оцінками аналітика ринку нерухомості ресурсу Domiportal Бартоломея Барановського, у Польщі не вистачає щонайменше 1,5 млн квартир. Тому ціни й надалі зростатимуть.

За його словами, ситуація на польському ринку нерухомості до війни в Україні була напруженою, але «стабільною». Але із припливом біженців тенденції дефіциту та подорожчання прискорилися. Та динаміка, на яку чекали лише протягом п'яти років, втілилася в реальність за півроку.

Більшість біженців спочатку розселилися безплатними квартирами (у Польщі працює програма компенсацій власникам житла за прийом українських громадян, але терміни її обмежені — не більше 120 днів), у хостелах та приміщеннях, облаштованих для українців.

Але, в міру того як люди шукають роботу, багато хто з'їжджає на орендовані квартири. Чимало й тих, хто вирішив придбати нерухомість у Польщі — зокрема, активізувалися підприємці, які релокували свій бізнес у сусідню країну. Нерідко вони купують житло для себе і знімають — для співробітників.

Як правило, українці шукають невеликі квартири — до 40−50 квадратів, здебільшого — на вторинному ринку. По оренді користуються попитом також кімнати. Ліжко-місця шукають рідше, оскільки таким житлом, як правило, за невелику плату забезпечують місцеві роботодавці.

При цьому житло у великих містах багатьом українцям не по кишені, тому придивляються до об'єктів у передмісті та невеликих населених пунктах, особливо тим, де багато підприємств та реально знайти роботу.

Зазначимо, що є міста, де українцям купити нерухомість складно — потрібно отримувати спеціальні дозволи від влади. Причому чекати потрібно до року, плюс доведеться заплатити близько 1600 злотих.

Проте найближчим часом Польща може скасувати необхідність отримання таких дозволів — спрощення для українців лобіює місцева асоціація забудовників.

По оренді — інші проблеми.

«Знайти українцю орендовану квартиру в Польщі не так легко, особливо якщо немає офіційної роботи. Власники вимагають підтвердження платоспроможності, виписки з банківського рахунку, можуть збільшити депозит. Якщо стандартно депозит становить розмір місячної плати, але для наших громадян можуть подвоїти, а то й потроїти суму. Не завжди хочуть брати постояльців з маленькими дітьми, а знайти житло з домашніми тваринами дуже важко.

Наплив українських біженців збільшив дефіцит житла, особливо під оренду. Бракує мінімум 1,5 мільйони квартир.

У Польщі орендна плата залежить ще й від того, скільки людей житиме у квартирі (навіть якщо за комуналку платять окремо). Як правило, кількість «місць» вказується в оголошеннях. І, якщо в одиниці за 1500 злотих, розрахованій на одного мешканця, житиме двоє, доведеться заплатити вже 1800 злотих.

Як зняти квартиру в Польщі

Наші біженці можуть винайняти житло в Польщі як безпосередньо (через спеціалізовані інтернет-майданчики, наприклад olx. pl, gratka. pl та інші), так і через агентство нерухомості. Останньому доведеться заплатити суттєву комісію (50−70% від місячної ціни оренди), але рієтори беруть на себе всі нюанси за договором оренди (а їх чимало), плюс є «гарантом» для орендаря.

Що потрібно враховувати під час оренди житла в Польщі?

Більшість власників хочуть укласти договір не менше ніж на рік, причому намагаються забити пункт про перегляд орендної ставки мінімум через півроку. Якщо ви підпишете договір, а потім з'їдете з квартири, доведеться сплатити штраф, тому краще спочатку наполягати на договорі на невизначений період (czas nieokreslony), хоча в цьому випадку аре ндна плата може бути вищою на 10% і навіть більше. Але ви зможете розірвати договір без санкцій у будь-який час. Важливо також обговорити нюанси щодо депозиту. Не такий самий його розмір, як умови повернення. Деякі господарі прописують цей платіж як «амортизацію» ремонту, тобто навіть якщо не буде явних пошкоджень меблів та іншої шкоди, гроші вам не повернуть — адже ви «користувалися ремонтом». Також потрібно дуже ретельно прописати в якому стані інтер'єр та техніка.

Варто одразу уточнити за додатковими платежами. Наприклад, іноді в оренду входить czynsc — плата за обслуговування будинку (наш аналог комунального платежу за прибирання прибудинкової території — Ред.), іноді ні. Те саме з платежами media (інтернет, ТБ). У деяких випадках доводиться окремо оплачувати паркування, закріплене за конкретною квартирою. Все це може потягнути на 40−50% вартості оренди.