За роззброєння України мають відповісти Кучма, Ющенко та інші президенти — Ігор Козій

Захід обіцяє надати Україні сучасне озброєння, зокрема танки. Проте щодня через нестачу власного озброєння гинуть військові, триває страшна війна з рф. Хто в цьому винен, і що змінять сучасні танки у ході війни, журналісти i-ua.tv розпитали у військового експерта Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігоря Козія.

За роззброєння України мають відповісти Кучма, Ющенко та інші президенти
За роззброєння України мають відповісти Кучма, Ющенко та інші президенти

— Чому Україні так важливі танки Леопард-2, Абрамс, та Челенджер-2 та що вони змінять?

— Україні ще не надали танки. Поки це лише розмови. Вважаю, що танки Абрамс надійдуть в Україну швидше, ніж Леопард-2. Не впевнений, що вони зайдуть до нас найближчим часом. Адже є багато питань пов’язаних з корупційною складовою. Крім того, офіцери спецслужб, мають багато компромату на канцлера Німеччині О. Шольца. Не виключаю, що при підсиленні впливу росії, Шольц зламається та танки не надасть. Хоча по цьому питанню бачу принципову позицію поляків та іспанців. А ось канадці чомусь вагаються, стосовно передачі 4 танків Леопард-2. При цьому у Леопард-2 чудові характеристики. Сучасна трансмісія та боєкомплект. Тому зараз головне питання, коли саме танки Леопард-2 зайдуть в Україну.

Нагадаю, що головокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що нам потрібно додатково 600 танків для звільнення всіх територій. Для того, щоб їх закупити необхідно взяти гроші у президентів, їх оточення та родин, які розпродали наші танки Т 72 та Т 74. Це стосується президента Леоніда Кучми, Ющенка, а також секретаря РНБО 2005 року Олександра Турчинова. Міністри оборони, які були при погонах в той час, теж відомі, тому гроші на танки треба брати у них. Антикорупційні структури повинні зайнятися їхніми статками та зрозуміти звідки у Пінчука у Дніпрі взявся трубний завод чи звідки у Порошенка взялася його фабрика. Все це повинно лягти в основу, як розплатитися за ці танки. Бо те, що зараз пропонують Україні, може вилитися в довготривалу виплату, яку будуть здійснювати ще наші онуки.

Варто зазначити, що міністр оборони О. Резніков вважає, що нам необхідно 300 танків, але він політик, який не може розібратися зі своїми заступниками, які потрапляють у корупційні скандали та по ним починають заводити карні справи. Крім того, Резніков не може захистити права і свободи військовослужбовців.

— Якщо Україні нададуть 600 танків, чи зможемо ми провести операцію подібну до Ізюмської?

— Не маю підстав не довіряти Залужному. Він робить все, в рамках того, як оснащена армія та яким чином прем’єр Д. Шмигаль зі своїм оточенням, зокрема, з ексміністром Лозинським, якого обвинувачують у розкраданні бюджетних коштів, забезпечують військових всім необхідним. Решта — то питання не до військових. Є економічний блок держави, яким керує Шмигаль. Тому виникає питання чому постановою Кабміну № 910 підприємства оборонного комплексу підпадають під подальшу приватизацію. Зокрема ГП Антонов — наша національна гордість. Хто і яким чином його приватизує в обхід закону? Чому комітет з питань безпеки та оборони закриває на це очі. Чи він не читав разом з РНБО розпорядження Кабміну № 910 від минулого року.

— У нас гинуть хлопці на фронті через те, що ми вже рік чекаємо на сучасну військову техніку, на жаль суспільство нічого не може вдіяти

— Суспільство має зрозуміти, що Д. Шмигаль це Рінат Ахметов. Адже оточення прем’єра бере по 400 тисяч, крім того, Кабмін випускає розпорядження та постанови, які ігнорують закони України. Маю на увазі порядок приватизації. Навіть Інститут науки відноситься до так званих підприємств стратегічного призначення. Тому хай Олексій Данілов пояснить, що на засіданнях РНБО вони вирішують? Адже згідно розпорядження Кабміну під приватизацію підпадають підприємства, які знаходяться на окупованій території. Тож виникає питання, яким чином державні структури підуть на окуповану територію та проведуть в повному обсязі процес приватизації.

- Але ж в умовах війни приватизація заборонена

— Чиновники ігнорують закон простим розпорядженням. Це все одно, що наказом міністра оборони взяти та розпустити Кабмін. Не виключаю, що деякі чиновники можуть працювати на рф. Невже ніхто не може їм дати ради?

— Хто за цим стоїть та що з цим робити?

— Це питання до суспільства. Як вони ставляться до політиків, які розпродали військову техніку. Нагадаю, що екс- президент Ющенко продав танки та системи Град. Адже це було зроблено з дозволу суспільства. А на сьогоднішній день Мінекономіки та Мінстратегічної промисловості не здатні нічого показувати крім корпусів для боєприпасів 122 мм та 152 мм. Також треба згадати про екс-голову РНБО А. Парубія, який був не здатний евакуювати з Луганська патронний завод.

У нас Академія наук України зі своїми можливостями, чомусь не може створювати сучасні системи та сучасні боєприпаси. Академії для цього достатньо зробити продукт, який в неї будуть купувати. Але вона чомусь цього не робить. Тому все це баласт радянщини від якого треба відмовлятися. Тому все це та корупційні скандали в уряді треба розгрібати президенту. Кадрова політика — це серйозна річ. Адже те, що в ОП та Кабміні звільнили з посад чиновників, це не етап боротьби з корупцією. Треба подивитися кого призначать на всі ці посади. Якщо ви думаєте, що там будуть не знайомі та неперевірені люди, то ви помиляєтеся. Це може бути черговий спектакль.
Позитив в тому, що люди, які сьогодні на фронті, повернуться та почнуть вимагати від влади наведення ладу в країні. Тому владі треба буде десь ховатися. Бо нікому не можна пробачати, починаючи з 1991 року.