Подорожуючи світом мюзиклів

Національний академічний духовий оркестр України під орудою диригента Олексія Вікулова запросив до Колонного залу імені Миколи Лисенка Національної філармонії України на концерт «Магічний світ мюзиклів сера Ендрю Ллойда Веббера». Була представлена творчість відомого британського композитора, автора 16 мюзиклів, 2 тем до кіно, Реквієму, лаврета численних нагород, серед яких Оскар і Греммі.

Подорожуючи світом мюзиклів

Здійснити подорож у магічний світ мюзиклів допоміг ведучий концерту Олександр Рудько. Пан Олександр розповів, що у 1992 році Веббер був посвячений королевою в лицарі, а в 1997-му йому був дарований титул герцога.

Першого успіху композитор досяг у 19-річному віці, коли разом з Тімом Райсом вони написали рок-оперу «Йосип і його дивний різнобарвний плащ». Шедеврами наступних років стали «Ісус Христос — суперзірка», «Евіта», «Коти», «Привид опери» та інші. До сьогодні ці твори користуються неабиякою популярністю.

Перший твір, який прозвучав під час концерту, «Ісус Христос — суперзірка». Цей мюзикл описує останній тиждень життя Ісуса Христа і зраду його учня Юди Іскаріота. Біблійні події тут описані не в ортодоксальному значенні. Прем’єра відбулася у 1970 році і викликала чималі дискусії в суспільстві.

У мюзиклі «Бульвар Сансет» змальований Голлівуд 50-х років минулого століття. Це історія відносин незгасаючої зірки німого кіно і молодого сценариста. Прем’єра відбулася у 1993 році в Лондоні. Згодом мюзикл перенесли до Лос-Анджелесу, а потім — до Нью-Йорку. Він став основою для однойменного фільму. Вебер підкреслював, що «Бульвар Сансет» вимагає великого оркестру. Тільки так, за його словами, можна передати атмосферу старого Голлівуду і великих фільмів того часу. Цього вечора на сцені був саме такий оркестр.

Мюзикл «Жінка і білому» створений за романом класика англійської літератури Уілкі Коллінза. Початківець-художник працює вчителем малювання. Одного вечора повертаючись додому він зустрічається з таємничою незнайомкою в білому. Ця подія стає першою у низці заплутаних і небезпечних пригод, які доведеться пережити герою, щоб розгадати таємниці жінки в білому. Цей твір продовжив програму концерту.

А на завершення першого відділу прозвучала мелодія з мюзиклу «Евіта», створеного на основі біографії першої леді Аргентини Еви Перон. Прем’єра відбулася 21 червня 1978 року в Лондоні, а вже 29 вересня наступного року на Бродвеї. Твір має кільцеву композицію і починається подіями 1952 року, коли жителі Буенос-Айресу дізналися про її смерть. Молодий аргентинський студент задається питанням, ким же була Евіта насправді. Дія переноситься на багато років у минуле і ми бачимо 15-річну дівчину, яка пройшла шлях до дружини президента країни.

Другий відділ концерту розпочали з мюзиклу «Коти», який написаний за збіркою відомого англійського письменника Томаса Еліота «Популярна наука про кішок, написана старим опосумом». Прем’єра відбулася 11 травня 1981 року в Лондоні і 7 жовтня 1982-го на Бродвеї.

Мюзикл «Зоряний експрес», що продовжив музичний вечір, це історія про іграшкових персонажів, які оживають у вісні маленького хлопчика. Герої змагаються між собою за титул — найшвидша машина у світі. Мюзикл цікавий тим, що всі актори на сцені поставлені на роликові ковзани. Це один з найпопулярніших мюзиклів в історії Вест-Енду, де його показали 7461 раз. Бродвейська версія була не такою популярною, її показали лише 761 раз. І нині цей мюзикл з великим успіхом йде у Німеччині.

Як вже згадувалося, «Йосиф і його дивовижний плащ», перший мюзикл Веббера, що розповідає біблійну історію Йосифа прекрасного. Перша версія являла собою 15-хвилинну кантату. А друга, що з’явилася на сцені 8 листопада 1968 року, була розширена до 35 хвилин. Виконував її хор хлопчиків. Постановка пройшла успішно і була відзначена позитивними відгуками критиків.

На завершення цього вечора прозвучали мотиви одного з найпопулярніших творів Веббера «Привид опери».

Вдячна публіка довго не хотіла відпускати улюблених виконавців і запрошувала їх на біс. А вже зовсім скоро у Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбудеться нове побачення з Національним академічним духовим оркестром України. 10 листопада звучатимуть запальні ритми Південної Америки в концерті під назвою «У стилі латино». Має бути гаряче.