ІV Лабораторія драматургії НСТДУ

На початку липня 2023 року стартує вже четверта за рахунком «Лабораторія драматургії НСТДУ», яка буде тривати до кінця жовтня. А розпочнеться вона з першої резиденції, яка буде проходити з 2 по 8 липня в Івано-Франківську. Захід проводить Національна спілка театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду.

ІV Лабораторія драматургії НСТДУ

ІV Лабораторії: «Як говорити/писати про війну у драматургічних текстах». Мета заходу — створення актуальних якісних п’єс, налагодження співпраці між режисерами і драматургами, збільшення присутності сучасної української драматургії в театрах України та за кордоном.

Проєкт засновано 2019 року за ініціативи Голови НСТДУ Богдана Струтинського: «Нині, під час повномасштабної війни, багато театрів прагне говорити з публікою про наболіле, про наше сьогодення, але не всі розуміють, як саме це робити, які теми можна, а які не варто піднімати, як подавати тему війни, аби не травмувати. Та сама історія з драматургами. Тому важливо нині дати інструменти і вектори роботи, аби на світ з’явилися нові якісні тексти на тему війни, які спонукали би до нових постановок».

Кураторами цьогорічної Лабораторії є відомі і популярні українські драматурги Павло Ар’є та Лєна Лягушонкова (краща молода драматургиня Європи 2022 European Drama Award).

До участі запрошуються драматурги, які готові в рамках Лабораторії створити п’єси на тему російсько-української війни, та режисери, котрі стануть партнерами драматургів і реалізують перформативні читання їхніх текстів.

Буде відібрано 12 учасників: 6 драматургів та 6 режисерів (участь безкоштовна).

На «Лабораторії — 2023» буде розглянуто безліч питань, які на сьогодні є «гарячими», назрілими і злободенними як для творців театру, так і для глядачів:

які теми варто / не варто порушувати і коли саме,

як фіксувати реальні історії та спілкуватися зі свідками,

що в тексті та постановці може ретравматизувати,

як говорити про війну в Україні і за кордоном, на великих і камерних сценах тощо.

Заплановані дискусії та обговорення між учасниками, майстер-класи та лекції, консультації з військовим психологом, індивідуальна робота з кураторами над створенням текстів, перформативні читання нових п’єс.

На першій резиденції (2−8 липня) заплановані семінари та майстер-класи з режисерами і драматургами. На другій (вересень 2023) — робота над створеними текстами, консультації з кураторами, воркшопи. Заключний етап Лабораторії — перформативні читання створених п’єс.

В основу візуалізації проєкту лягли малюнки драматургині і художниці Людмили Тимошенко, створені спеціально для IV Лабораторії драматургії.

Довідка: Засновником та організатором «Лабораторії драматургії НСТДУ» є Національна спілка театральних діячів України (Голова Богдан Струтинський). Проєкт покликаний створювати нові круті та сучасні, а головне професійні п’єси та сприяти їх сценічному втіленню. Перша Лабораторія НСТДУ відбулася у 2019 році і була присвячена п’єсам для дітей. Учасники прослухали курс лекцій від 7 тренерів з України та Польщі, створили 11 драматургічних текстів для дитячої аудиторії. На Другій Лабораторії НСТДУ, яка проходила у 2020 році, драматурги писали п’єси для різних вікових категорій і видів театру. В результаті було створено 10 п’єс, які були прочитані на фінальному етапі Лабораторії — Фестивалі сучасної драми. На Третій Лабораторії НСТДУ учасники вчилися писати інсценівки, адаптації, трансформації чужих літературних творів і створили 11 текстів. З моменту заснування Лабораторії написано більше тридцяти п’єс і багато з них вже отримали своє сценічне втілення на театральних сценах України! А також створено Бібліотеку української драматургії (на сьогодні у базі 80 авторів та 392 п’єси), яка постійно поповнюється іменами нових драматургів та новими текстами.