Висока місія українських музикантів

17 жовтня на запрошення провідної міжнародної концертної агенції Національний симфонічний оркестр України розпочав гастролі у Великобританії. Це подія знакова не лише для колективу, а й для політичного контексту взаємодії України зі світом. Вперше в історії відбудеться концерт українських митців у Парламенті Великобританії. За цієї нагоди виголосить промову спікер палати громад Ліндсей Хойл.

Висока місія українських музикантів

Угоди та анонсування цих виступів розпочато ще минулоріч, після успішних гастролей оркестру містами Німеччини. Слухачі аплодували стоячи, емоції переповнювали. Критика тоді схвально оцінила концерти та з подивом зауважувала: «Які вони сильні, в країні триває війна, а вони так потужно працюють». Це і слугувало розголосом у координованому музичному світі. Відтак надійшла пропозиція гастролювати у Великобританії. Та ще й з такою високою презентацією української музики.

Кожен день музикантів розписаний погодинно, концертуючи в різних містах заплановані зустрічі, чайні церемонії та творчі комунікації.

Програма оркестру залежить від організаторів, адже є зали де можна розмістити весь оркестр, а є менші, тож обираються відповідні твори. Надзавдання колективу та його керівництва полягає в тому, щоб достойно представити розмаїття української музики, переважно такої, що мало відома. Відтак виконуватиметься симфонія № 2, тв.26 Бориса Лятошинського. Спеціально розписували партитуру твору, надсилали організаторам і тільки після погодження включили до програми.

Чимало українських музикантів працюють за кордоном, особливо останнім часом, але такого розлогого виконання творів національної спадщини не відтворюється. Як зазначає народний артист України, художній керівник та головний диригент Національного симфонічного оркестру Володимир Сіренко, — дуже прикро, коли Максима Березовського називають великим російським композитором. Ми їдемо з відповідальною місією — розширити горизонти сприйняття української культури.

Високий художній рівень виконання засвідчують твори світової класики. До прикладу, виконання симфонічної поеми «Дон Жуан» Ріхарда Штрауса ознака майстерності колективу. З огляду на зазначені твори у програмі організатори гастролей взяли оркестр у повному складі, 82 музиканти.

Отже, програма гастрольного туру Національного симфонічного оркестру:

Максим Березовський — Перша українська симфонія, до мажор;

Микола Лисенко — Увертюра до опери «Тарас Бульба»;

Борис Лятошинський — Симфонія № 2 та симфонічна балада «Гражина»;

Ференц Ліст — Симфонічна поема «Мазепа»;

Ян Сібеліус — Симфонія № 1, мі мінор та Симфонічна поема «Фінляндія»;

Ріхард Штраус — Симфонічна поема «Дон Жуан»;

Людвіг ван Бетховен — Концерт № 4 для фортепіано з оркестром, соль мажор;

Макс Брух — Концерт № 1 для скрипки з оркестром, соль мінор;

Солісти — лауреати міжнародних конкурсів Антоній Баришевський (фортепіано), Олексій Семененко (скрипка).

Цей концертний тур славетного колективу потверджує, що українська нація нездоланна, духовно багата, з самобутнім культурним надбанням, і непохитною вірою в Перемогу.

Інформацію надала Олеся Пасічна.