Країни G7 наступного тижня хочуть оголосити граничну ціну на російську нафту

Країни Групи семи в наступну середу мають намір оголосити, на якому рівні вони встановлять верхню межу ціни на російську нафту.

Очікується, що адміністрація Байдена в приватному порядку поділиться запропонованою ціною перед зустріччю послів Європейського Союзу, запланованою на 23 листопада.

Якщо посли ЄС підтримають цю пропозицію, планується оголосити про введення ліміту того ж вечора але терміни залишаються невизначеними.

Ліміт, який має бути підтриманий G-7 і ЄС, заборонить компаніям здійснювати перевезення і надавати послуги, такі як страхування, брокерські послуги та фінансова допомога, необхідні для транспортування російської нафти в будь-яку точку світу, якщо тільки нафта не буде продаватися нижче узгодженого порогового рівня.

Російський план по нафті повинен вступити в силу після 5 грудня, але США і Британія заявили, що їх компаніям буде надано пільговий період для розвантаження вантажів до 19 січня, щоб врахувати вантажі, які були завантажені до вступу в силу обмеження. ЄС ще не сказав, чи буде він віддзеркалювати це положення.

Представник одного з коаліційних урядів, знайомий з ходом переговорів, відсунув дату 23 листопада, заявивши, що немає впевненості в тому, коли ЄС, ймовірно, остаточно затвердить будь-який рівень цін.

Раніше союзники обговорювали встановлення верхнього ліміту десь між 40 і 60 доларами за барель — діапазон від собівартості видобутку в Росії до довоєнного рівня — але двоє з них сказали, що він може бути вищим за цей показник. Метою обмеження є утримання російської нафти на ринку для уникнення цінових стрибків, водночас зменшуючи доходи мскви.