Людство не виживе, якщо не перейде на відновлювані джерела енергії, — Новак

Світ поступово відмовляється від викопних джерел енергії, які є невідновлюваними і які рано чи пізно вичерпаються.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це зазначив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Людство постане перед фактом, що викопних джерел енергії або немає, або майже немає. І щоб цей факт не застав людство в ситуації, коли замість викопних джерел енергії людство не може в тому об'ємі, в якому споживає, а споживати. А споживання росте, і людство не зможе нічим замінити викопне паливо. То щоб ми не дійшли до такої ситуації, треба зараз завчасно переходити. Людство не виживе, якщо не перейде на відновлювані джерела енергії, які не завершуються ніколи. Це сонячна енергія, вітрова енергія, енергія морського прибою, все, що пов'язано з рухом води. Тобто ті джерела, які дає нам природа, яка у своєму вічному колообігу. Ці джерела є вічними», — сказав він.

За його словами, що швидше кожна країна перейде до відновлюваних джерел енергії, то швидше стане енергонезалежною та самодостатньою.

«В принципі ті країни, які перейдуть на відновлювану енергію, так звану зелену енергію, будуть ділитися чи продавати її тим країнам, які ще не зробили цього, тобто будуть заробляти на цьому», — додав експерт.

Водночас суспільство не зможе забезпечити промисловість тільки сонячними батареями чи вітрогенераторами, підкреслив економіст.

«Без атомної енергетики не обійтися. Тим більше споживання наростає, при чому наростає високими темпами. (…) Тому для нас атомна енергетика — це енергетична незалежність, самодостатність і ще й продаж електроенергії за кордон, тобто ще й заробляння на цьому. Але паралельно треба безумовно розвивати всі інші відновлювані джерела, використовувати наш південь для сонячної енергетики, там же вітрова — там у нас роза вітрів, енергія прибою морського», — пояснив він.

Окрім цього, використання зеленої енергетики також передбачає враховування інших екологічних аспектів, заявив Новак.

«Уже зараз і в енергетиці, і в розбудові промисловості, і в аграрному секторі обов'язково треба проходити як мінімум екологічну експертизу. І жоден об'єкт не може бути введений у дію без екологічної експертизи, щоб він не наносив ніякої екологічної шкоди ні зараз, ні в майбутньому», — підсумував голова комітету економістів.